Rekordszámú menekültet fogtak a rendőrök hétfőn

Fotó: szegedma.hu / Gémes Sándor

-

Az elmúlt napok macedóniai hulláma érhetett el hozzánk. Továbbra is nagyon sokan jönnek. Továbbra is nagyon sokan jönnek, állítólag a szerb rendőrök viszik őket a határhoz.


Tiltott határátlépés miatt hétfőn 2093 főt fogtak el a rendőrök, 4 ember ellen közokirat-hamisítás, 6 ember ellen pedig embercsempészet miatt folyik eljárás – derült ki a rendőrség összesítéséből. Ennyi menekültet még nem kaptak el a rendőrök korábban. A migránsok döntő többsége Csongrád megye déli részén próbált bejutni az országba.


Ott ugyanis 43 csoportban 1930 illegális bevándorlóval – köztük 309 gyermekkel – szemben intézkedtek a rendőrök és a polgárőrök. A legnagyobb csoportot éjfél előtt fogták el Szeged külterületén. Ott 83 bangladesi, 1 Srí Lanka-i, 8 nigériai, 2 gambiai, 7 indiai, 50 afgán, 33 pakisztáni, 13 iráni, 2 szenegáli és 155 szíriai állampolgárt tartóztattak fel.


Most is özönlenek

Közben a Szeged.ma arról ír, hogy sok száz illegális bevándorló lépte át a szerb–magyar határt hétfő este, akik a gyűjtőpontot elhagyva Szegedre indultak a vasúti sínek mentén. Azok közül a migránsok közül érkeztek meg sokan, akiket múlt héten napokra visszatartottak a görög–macedón határnál. A rendőrség hiába tartóztat fel egy csoportot, folyamatos az utánpótlás.

A lap szerint ma is hasonló migránsáradat várható a sínek mentén, mert a szerb hatóságok többtucatnyi busszal most szállítják a határhoz a macedón határon korábban feltartóztatott migránsok maradék részét.


A tegnap este képekben


A belső válsággal küzdő Macedónia úgy próbálta javítani nemzetközi megítélését, hogy múlt héten megkísérelte feltartóztatni az EU felé irányuló migrációs hullámot. A helyzet elfajult, a macedónok kemény fellépése miatt éhező menekültek tucatjai sérültek meg. A kísérlet arra volt jó, hogy rámutasson: az EU nélkül a menekültkérdést nem lehet megoldani. További részletek ebben a cikkben.