Rekord áron vették meg Masaryk karosszékét

Fotó: Robert Harding Premium / Gavin Hellier

-

A történelmi bútordarabról sokáig azt hitték, hogy elveszett, egy magángyűjteményből került elő, és most új gazdája lett.


A kikiáltási ár sokszorosáért, 1,1 millió koronáért, 12,7 millió forintért kelt el a független Csehszlovákia első elnökének, Tomás Garrigue Masaryknak egy hivatali karosszéke egy prágai árverésen.

A sokáig elveszettnek számító történelmi bútordarabot Joze Plecnik szlovén építész, Ljubljana számos emblematikus épületének atyja tervezte az 1920-as években, amikor Masaryk meghívására a prágai vár újjáépítését irányította.

A Plecnik által tervezett karosszékből három darab készült. Amikor Gustáv Husák kommunista csehszlovák elnök az 1970-es években megkezdte a régi bútorok kiárusítását, két fotelt a Klenoty állami ékszeripari vállalat vásárolt meg 80 koronáért. A harmadik darab sorsa ismeretlen volt a közelmúltig, amikor egy magángyűjteményből előkerült.

A karosszéket 150 ezer koronás, 1,7 millió forintos induló áron hirdette meg az árverést lebonyolító Sypka aukciósház.

Masaryk virágmotívumokkal díszített 19. századi intarziás íróasztala, amelyet 280 ezer koronás, 3,2 millió forintos induló áron kínáltak, nem kellett senkinek a vasárnapi prágai árverésen.