Rasszista botrány árnyékolta be Le Pent újraválasztását

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

A francia Nemzeti Front kongresszusa újraválasztotta Marine Le Pent, aki azt javasolta, hogy Nemzeti Összefogás (FR) néven működjön tovább a párt.


Marine Le Pent, aki 2011 óta irányítja a radikális jobboldali pártot, a szavazatok 100 százalékával választották meg ismét elnöknek a küldöttek. A pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya, aki az egyetlen jelölt volt, harmadik mandátumát kezdheti meg az 1972-ben alapított mozgalom élén.

A 49 éves pártelnök évek óta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik, és ezért a holokausztot relativizáló és rasszistának és idegengyűlölőnek tartott apját 2015-ben ki is záratta a pártból, ami hosszú jogi csatározáshoz vezetett. Jean-Marie Le Pentől egyébként a pártkongresszus vasárnap visszavonta a tiszteletbeli elnöki címet. Az elnökségi javaslatot az 1500 küldött 80 százaléka támogatta 20 százalék ellenében.

Mindezek miatt keltett visszhangot Marine Le Pen asszisztensének botránya. A mozgalom újraalapításáért felelős parlamenti asszisztens, Davy Rodriguezt rasszista beszéddel vádolják. A radikális jobboldali mozgalom ifjúsági tagozatának helyettes vezetője az internetre felkerült felvétel szerint egy fekete bőrű biztonsági őrt sértegetett egy lille-i bárban. Az incidens néhány óra alatt óriási visszhangot kapott a sajtóban.

Sébastien Chenu pártszóvivő azt mondta, "átmeneti jelleggel felfüggesztették" Rodriguezt, amíg nem ad magyarázatot arra, hogy mi történt pontosan. A fiatal politikus – aki tagadja a vádakat és azt állítja, hogy egy "összevágott felvétellel politikai üldözés" áldozata lett – vasárnap nem jelent meg a pártkongresszuson.

A Twitteren közzétett felvételen az látszik, hogy a feltételezhetően ittas állapotban lévő politikust barátait próbálják nyugtatni és arra figyelmeztetni, hogy "Marine és Sébastien nem szeretne téged így látni", miközben ő "koszos négernek" nevez valakit.

A BuzzFeed szerint Rodriguez annak a bárnak a biztonsági őréről beszélt, ahol társaival töltötte az estét. A biztonsági őr több portálnak is elmondta: a politikus ok nélkül sértegetni kezdte, amikor beszorult az egyik ujja a bár ajtajába, azt állítva, hogy az őr okozott neki fájdalmat, majd "koszos afrikainak" és "majomnak" nevezte.

Rodriguez szavait az FN több vezető politikusa is elítélte néhány órával az újjáválasztott pártelnök beszéde előtt, amelyben Marine Le Pen azt javasolta, hogy a párt nevét változtassák Nemzeti Összefogásra (Rassemblement National).

"Azt kérem, hogy vigyük végig a megújulást, amelyért engem megválasztottak, ez a sikerünk alapfeltétele" – mondta Le Pen. A jelenlegi elnevezés "számos francia számára, még a jóhiszeműeknek is, pszichológiai fékező erő" – mondta.

Az új elnevezésről a párttagok levélben szavazhatnak, de annak eredményét legkorábban csak hat hét múlva hozzák nyilvánosságra. A névváltoztatás célja, hogy a párt nevéből a harcias jellegű és megosztást célzó front kifejezés eltűnjön, és elsősorban a hazafias és a nemzeti jegyek határozzák meg ezentúl a mozgalmat. Le Pen az elnökválasztási kampányban követett, a bal- és jobboldali törésvonalat meghaladó globalizációellenes politika után vissza kíván térni az FN hagyományos irányvonalához, a bevándorlás- és iszlámellenes, identitási kérdésekre összpontosító politikához, amelyhez a hagyományos jobboldalon szeretne olyan szövetségeseket találni, amelyekkel a jövőben kormányzóképest erőt alkothatnak.

A tavalyi elnökválasztás második fordulója előtti tv-vitában nyújtott teljesítménye miatt a Le Penről alkotott vélemény jelentősen romlott a francia társadalomban, de a pártvezetésben jelenleg nincs alternatívája. A politikus elismertségének javítását szolgálta szombaton Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadó jelenléte, aki a kongresszus meglepetésvendége volt.

Az IFOP közvélemény-kutató felmérése szerint a franciáknak már csak 39 százaléka szeretné, ha Le Pen a következő elnökválasztáson is indulna, ez két ponttal kevesebb mint 2017 szeptemberében volt.

Pártagok és elemzők is egyre gyakrabban emlegetik a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokájának – Marine unokahúgának és legnagyobb pártbeli riválisának – Marion Maréchal-Le Pennek a nevét, mint aki a jövőben sikeresebbé teheti a pártot. A korábban az FN színeiben nemzetgyűlési képviselőként tevékenykedő, de a tavalyi választások után visszavonult 28 éves politikus a múlt héten Washingtonban találkozott is egy konferencián Bannonnal, de a lille-i kongresszuson nem vett részt.