Rágalmazás miatt megrovást kapott a miskolci polgármester

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Kriza Ákost kétrendbeli, Bayer Zsoltot egy rendbeli rágalmazás miatt megrovásban részesítette a Debreceni Ítélőtábla. Egy miskolci vállalkozóról állítottak az Echo TV-n becsület csorbítására alkalmas valótlan dolgokat.


A Debreceni Ítélőtábla múlt év végén hagyta helyben a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú ítéletét, amelyben rágalmazás miatt elítélték Kriza Ákos (Fidesz) miskolci polgármestert és Bayer Zsolt újságírót. Az ügyről az eszon számolt be.


Első fokon a Nyíregyházi Járásbíróság felmentette őket, a másodfokú bíróság tavaly májusban megváltoztatva az ítéletet, bűnösnek mondta ki őket rágalmazásban.

Kriza és Bayer fellebbezést nyújtott be, ezt 2015. november 26-án utasította el a Debreceni Ítőlétábla, helybenhagyva a másodfokú ítéletet.

A büntetőügy az Echo TV Mélymagyar című adásából kerekedett, amelyben Bayer műsorvezetőként kérdezte Krizát 2010. szeptember 5-én. Az ítélőtábla szerint két tényállítás hangzott el a műsorban, amelyek alkalmasak voltak Bernáth Attila becsületének csorbítására, aki Krizát magánvádlóként állította bíróság elé. (Bernáth 2006-2008 között a Miskolc Holding Zrt. stratégiai igazgatója, 2010-ben az MSZP miskolci szervezetének választmányi tagja, helyi vállalkozó.)


Bayer Zsolt a kép baloldalán


Társtettesként

Kriza a Mélymagyarban arról beszélt, hogy Bernáth két cége, az X-Centrum Kft. valamint a Mark-Start Kft. kétszer eladta az önkormányzati MiSEK Kft.-nek ugyanazon tartalmú szervezeti és működési szabályzatot. Ezekért milliós nagyságrendű pénzt vehetett fel. A másod- és harmadfokú bíróság megállapította, ezt nem véleményként, hanem tényként közölte a fideszes politikus, holott a két társaság elvégezte a munkát, jogosan fizették kis a teljesítés szerződés szerinti értékét.

Kriza és Bayer azt is megvitatta, miért nem települt a Mercedes-gyár Miskolcra. A másodfokú bíróság végzése szerint Kriza vezette fel a témát, de Bayer is kivette a részét a rágalmazásból. Úgy fogalmazott, a csókos Bernáth megszerzett egy földterületet, miután megtudta, hogy a Mercedes gyár odakészül, viszont akkora árat kért, hogy azt a Mercedes nem volt hajlandó megfizetni, ezért inkább elment Kecskemétre. Kriza azt mondta erre, „érdekes történetek ezek. gyakorlatilag ebből mindig a város, a városlakók vesztettek, merthogy 3-4 ember vagy 3-4 kisebb csapat meggazdagszik, de ne a város kárára gazdagodjon meg.”

A Debreceni Ítélőtábla is úgy látta ahogy a Nyíregyházi Törvényszék: a vádlottak állításaik valóságtartalmát nem tudták bizonyítani. Összefüggés nem volt kimutatható a telekár és a Mercedes letelepedési politikája kötött. Ezek az állítások alkalmasok voltak arra, hogy Bernáth társadalmi megítélését, elismertségét negatív irányban befolyásolják.

A másodfok bíróság Kriza bűnösségét kétrendbeli, Bayer bűnösségét egy rendbeli nagy nyilvánosság előtt – társtettesként – elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki.

Mindkettőjüket megrovásban részesítették, mivel cselekedetük az ítélethozatal időpontjában már csekély veszélyt jelentettek a társadalomra. Bernáthnak fejenként 6900 forint, az államnak 7400 bűnügyi költséget kell fizetniük.