Putyinnal, Ficóval és Nurszultan Nazarbajevvel koszorúzott Szijjártó

Fotó: RIA Novosti / Alexandr Kryazhev

-


A külföldi állam- és kormányfők, külügyminiszterek Vlagyimir Putyin kíséretében megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját a második világháborús győzelem 70. évfordulóján.

A megemlékezésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A közös „családi fotón" Vlagyimir Putyin jobbján a kínai elnök és felesége állt, mögötte Tomislav Nikolic szerb elnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök a hátsó sorban, míg Roland Fabius francia külügyminiszter és Szijjártó Péter Nurszultan Nazarbajev kazah államfő mögött foglalt helyet.

A vendégek ezt követően a Kremlbe vonultak az orosz elnök nevében rendezett győzelem napi ünnepi fogadásra.

A rendezvénytől az ukrán válság miatt távol marad Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, és több nyugati, európai uniós állam vezetője, valamint az EU vezetése. Angela Merkel német kancellár egy nappal később is, vasárnap látogat el Moszkvába, és Vlagyimir Putyinnal együtt megkoszorúzza a második világháborús áldozatok emlékhelyét.

Az Európai Uniós tagállamok vezetői közül Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyan megérkezett Moszkvába, de nem voltak jelen a díszszemlén. A koszorúzáson már részt vettek.

Franciaországból és Olaszországból a külügyminiszterek érkeztek Moszkvába, ahogy Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli. Ők sem vettek részt a díszszemlén.