Putyin médiája már tudni véli, kik a brüsszeli merénylők

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Három fehérorosz dzsihádistát meg is neveztek. Kérdés, lehet-e hinni nekik.


Három, Szíriából a közelmúltban visszatért dzsihádista fehéroroszt gyanúsít a brüsszeli támadások végrehajtásával az orosz kormánypárti Pravda. A lap szerint az orosz biztonsági szolgálatok figyelmeztették a belga hatóságokat Ivan és Alekszej Dovbasra valamint Marat Junuszovra.

A testvérpárból előbb a 27 éves Alekszej tért át a muszlim vallásra és vette fel a kapcsolatot radikálisokkal, de később 23 éves öccse is érdeklődni kezdett a mozgalom iránt - írja a Pravda a LifeNews tévécsatornára hivatkozva. A testvérek az oroszok szerint megjárták Szíriát és ott az ISIS speciális kiképzésben részesítette őket.


Ki mondja mindezt?

A LifeNews szintén közeli kapcsolatokat ápol a Kremllel és az orosz biztonsági szervekkel. A csatorna a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni 2015-ös támadás után többször szólaltatott meg olyan szakértőket, akik szerint a támadást az Egyesült Államok titkosszolgálata hajtotta végre. Az akkori magyarázat szerint az USA ezzel az oroszok vezette, dzsihádellenes küzdelmet próbálta hátráltatni.

A Szíriában kiképzett dzsihádisták és a tehetetlen belga biztonsági erők okolása kapóra jöhet Vlagyimir Putyinnak, akinek csapatai a közelmúltban vonultak ki Szíriából. Az orosz csapatok jelenlétében nem volt sok köszönet. Philip Breedlove, a NATO egyik tábornoka korábban arról beszélt, hogy az orosz csapatok és Basár el- Aszad civil célpontokat bombáztak, amivel csak nagyobb menekülthullámot generáltak. Breedlove nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a menekültválság Putyin fegyvere Európa destabilizálására.


Putyin egyébként részvétét fejezte ki.