Putyin egyeztetett a szaúdi királlyal az Iszlám Állam elleni harcról

Fotó: AFP / ANATOLY MALTSEV

-


Ma átfogó cikkben tekintettük át, hogy Oroszország milyen szerepet játszhat a szíriai konfliktus felszámolásában, és a térség erőviszonyainak átrendezésében. A legfrissebb hírek szerint Putyin telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam elleni harcról Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodóval. A telefonbeszélgetést Putyin kezdeményezte.


Moszkvában szombaton jelentették be, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös információs központot hozott létre Bagdadban az Iszlám Állam elleni harcra.


A szíriai rendezés kérdése várhatóan előtérbe kerül az ENSZ-közgyűlés jövő heti általános vitájában, amelyen hétfőn beszédet mond Vlagyimir Putyin is, aki várhatóan az Iszlám Állam elleni közös harc mellett fog síkraszállni, és körvonalazza ezzel kapcsolatos tervét.

Az ENSZ közgyűlésen várható az is, hogy David Cameron brit miniszterelnök bejelenti, hogy már nem követelik Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását, mivel a brit kormány az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést most sürgetőbb feladatnak tartja a szíriai rendszerváltásnál.