”Pusztul az ország” - évértékel Gyurcsány Ferenc

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A volt kormányfő, DK-elnök belendült: „egy kis nagy ember hadakozik helyenként skizofrén meggyőződésével a világ ellen” - mondta.


15:57

Windisch Judit

Búcsúzóul még élcelődött kicsit Orbánon, hogy régen büszke volt arra, nem tudja, hogy kell bekapcsolni a számítógépet, arról pedig, hogy mi az Instagram vagy a spolier, kérdezze meg a gyerekeit.


15:55

Rovó Attila


15:53

Windisch Judit

Az 52 perces beszéde végén beszélt még a gazdaságpolitikáról, felhozva, hogy a Mercedes az ő idejük alatt Kecskemétre jött, a Landrover pedig Szlovákiát választotta az Orbán-kormány alatt, pedig az OECD szerint 40 százalékos adókedvezményt ígért a kormány. Szerinte a cég nem mert ilyen világra építeni, mert megbízhatatlan partnernek tartja.


„Nem véditek a hazát, hanem tönkreteszitek azt, kollégák”.


15:51

Rovó Attila


15:49

Windisch Judit

Gyalázatosan kevés a pénz az egészségügyben és oktatásban - folytatja. Az MSZP által javasolt 50 százalékos béremelést azért vitatja, mert látja, mi lett a vége 2002-ben.

„Nem lehet olyan fontos hatalomra kerülni, hogy olyat ígérjünk az országnak, ami tönkreteszi. Időnként a jószándék, ami gyümölcsözhet rövidtávon, középtávon iszonyatos bajt okozhat.”

A DK a mértékeletesség pártján áll, 10 év alatt 15 illetve 10 százalékos béremelés kell, így megháromszorozódik a bérük.

Aki 50 százalékot akar, tönkreteszi az országot.

„Hosszú távra állapodjunk meg, nem Münchausen báróként kell kihúzni magunkat a semmiből. Hazugok vannak, most a kormányon, és van egy -kettő, aki nem tud önmérsékletet tanusítnai.”

Az egészségügyből 3-400 milliárd hiányzik, több mint az oktatásból. Érdemben hozzá kell nyúlni a rendszerhez, a szakma és az emberek támogatásával.


15:47

Rovó Attila

Gyurcsány évőretékelő


15:45

Windisch Judit

Iskolák: vissza kell adni az iskolát a gyerekeknek, pedagógusoknak szülőknek, és azoknak a településeknek, ami akarja, hogy legyen iskolája. Iskola 10 évéről kellene megállapodni, nem évente-kétévente belepiszkálni a rendszerbe. Az érettségi feltételei is változnak menet közben.

„Meg vannak ezek huzatva” - mondta erre Gyurcsány, aki szerint ha Orbán ezzel egyetért, akkor rossz apa.

„Apának legyen már jó, ha ilyen pocsék miniszterelnöknek” - mondta Gyurcsány, és nagyon megtapsolták érte.


15:41

Windisch Judit

Három hét múlva a kongresszuson bemutatja a DK programját, addig is spoilerez.


15:38

Windisch Judit

Gyurcsány behozta az anyját a DK-ra mondott bal vagy jobboldali jelzők kapcsán: „anyám sose lett még ideges, hogy radikálisoznak meg liberálisoznak, azt sem tudja, micsoda. azt látja, hogy ezek normális emberek, akikkel lehet szót érteni.” A közönség kuncogott.


A DK-nak van oka a szerénységre és a mérsékelt büszkeségre, mert ugyan nem győzték le a Fideszt - ez a végcél -, de folyamatosan tudta növelni a támogatottságát.


15:36

Windisch Judit

Jó hete volt a fideszeseknek - vezette fel, hogy felmerült a nemzeti italbolt, a sorkatonaság és a 65 éven felüliek utazási kedvezményeinek eltörlése, és bár tagadták, de Gyurcsány ettől még nem hisz nekik, hiszen tagadták az egykulcsos adót, hogy szavazati jogot adnának a határon túli magyaroknak, és hogy elveszik a magánnyugdíjmegtakarítást.


15:31

Windisch Judit

Minden ok megvan rá, hogy Magyarországot megpróbáljuk új útra vezetni. Tönkremegy a jelenünk és jövőnk, tönkremegy gyerekeink és unokáink jövője - festi a drámai képet Gyurcsány.

Fidesz visszaélt a kétharmadával, a terrorveszély bevezetésével is visszaélnie. Ezt a részt a kisebb problémák közé sorolta.

Kollaborálni nem akarnak a kormánnyal.


15:30

Windisch Judit

Az iskolák is drámai helyzetben vannak - folytatja Gyurcsány Ferenc, és kiemelte a Miskolci Hermann Ottó Gimnáziumot, amely tiltakozásához nagyjából 2 ezren csatlakoztak.


15:28

Windisch Judit

Az állam a legalapvetőbb feladatait nem tudja végrehajtani, az állam impotens. Betegek, orvosok mondják, hogy nem lehet így csinálni ezt tovább. Pedagógusok, pedagógiai asszisztensek aláírást gyűjtenek, azt mondják, nagy a baj. a kormány meg süket. Azt hiszik, megoldódik a probléma, ha a miniszterlenök elmondja, harcol Brüsszellel.

„Nem ugyanazt a mozit nézzük.”

Nem az a legfontosabb baj, amiről ő beszél - mondja Gyurcsány, majd beszél az orvoselvándorlásról, a hiányzó orvosokról, a még mindig hosszú várólistákról.


15:26

Windisch Judit

Az oroszoknál járunk. Orbán „kimegy, vagy kirendelték” - feszegeti Gyurcsány. Oroszországgal együtt kell működni, de nem Oroszország a minta.


15:24

Windisch Judit

Lehet hogy a miniszterelnök rövidtávon megnyer egy politikai játszmát, de elvesztheti a magyar sorsot. Túl nagy ár azért, hogy „egy kis nagy ember hadakozzon helyenként skizofrén meggyőződésével a világ ellen” - mondta Gyurcsány. Eddig ez tetszett a legjobban a hallgatóinak.


15:23

Windisch Judit

Probléma lehetséges következménye: a menekültválság és kezelése azt mutatta meg, milyen sok fajankó kormányozza Európa több országát, Magyarországét is. Lehet ,hogy nem tessékelnek ki minket az EU-ból, de majd több ország megcsinálja a kemény EU-t, mi pedig itt leszünk ennek szélén, lesajnált játékosként.


15:21

Küzdi Máté

Gyurcsány évőretékelő


15:20

Windisch Judit

Rátért a menekültválságra. Szerinte a válság a következményei súlyosabbak, mint a jelenség. A miniszterelnök álláspontja szélsőséges, másik szélsőséget nem lát, azt senki nem mondja, hogy bárki jöjjön. „Azt csak az Orbáni világ szélsőségei próbálják meg így beállítani. A DK-sok sem ezt mondják.” Ám Gyurcsány szerint a biztonság garantálása mellett ellenőrzött módon Magyarország nem csak hogy képes befogadni messziről jött embereket, de jól is járna sokakkal. A hiányszakmákkal érvel.


15:16

Windisch Judit

Eddigi legerősebb mondata: „Magyarországnak ma nem kormánya van, hanem politikus jelmezbe öltözött bűnszövetkezet vezeti az országot, melynek élén a miniszterelnök áll.” (Kijelentésére rövid tapsot kapott.)

„Szégyenlem, hogy ilyen országunk van” - folytatta.


15:15

Windisch Judit

Gyurcsány szerint a Fidesznek nincs bátorsága a választók szemébe nézni.

„Egyszer vége lesz a kurzusnak. amit elloptak, megpróbáljuk visszavenni. Nem lehet következmények nélkül szétlopni az országot” - mondta Gyurcsány, és az első jelentősebb tapsot kapta.


15:14

Windisch Judit

Szitokszó volt a privatizáció régen a Fidesznél. Most meg talán az egyik legfontosabb nemzeti vagyont kótyavetyéli el, legnagyobb és legkorruptabb privatizációt szervezték meg a rendszerváltás óta.

Szétverik a mezőgazdaság egyik utolsó bástyáját, Mezőhegyest.


15:13

Windisch Judit

A haza nem lehet ellenzékben mondtátok, azért akartok kormányozni, hogy szabadon lophassatok - szólt a Fideszhez Gyurcsány. Emiatt „ellenfelei lettünk egymásnak, ahol nincs félút. tisztesség és tisztességtelenség között nem akarunk kompromisszumot kötni”


15:11

Windisch Judit

Sokaság felemelkedése kellene hogy legyen a cél, nem kevesek gazdagodása. Nem ellopni kell a romák pénzét és ezért megdicsérni a felelőst a kongresszuson, hanem szembenézni a gyalázattal, hogy úgy tűntek el milliárdok, hogy abból egy cigánynak sem lett munkája

„Mint aki az utcán kolduló zsebébe nyúl bele, olyanok ezek.”15:08

Windisch Judit

Név nélkül Mészáros Lőrincezik, halk kuncogás fogadta.


„Kleptokrácia lesz” - fenyeget Gyurcsány.


15:07

Windisch Judit

A Fidesz elárulta a közös hazát, lopás lett a kormány politikája - mondja Gyurcsány Ferenc. A suttogás megszokott, a félelem természetes.

A tisztesség a balekok luxusa. Idézi József Attilát: „miért legyek én tisztességes, kiterítenek úgy is miért ne legyek tisztességes, kiterítenek úgyis.”

Természetellenes Orbán világában, hogy a tisztesség legyen a felemelkedés alapja.


15:03

Windisch Judit

Pusztul az ország, árulást, lopást, szétesést látok, ha körülnézek - mondta a volt miniszterelnök.

„Urizáló, fennhéjazó, korrupt módon gazdagodó kevesek az egyik, gürcölő, reményt vesztett sokaság a másik oldalon. Ez a Fidesz, Orbán Viktor Magyarországa.

Azt mondja, a mostani beszédében az elárult és becsapott világról beszél és arról, mi a Demokratikus Koalíció terve.


15:02

Windisch Judit

”A Kádár-rendszernek vége” - mondta ki első évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc, aki miniszterelnökként a parlamentben szólalt fel 2005 februárjában. A szocialista kormányfők az Orbán Viktor által behozott hagyományt követték a parlamentben illetve - Gyurcsányt nézve - az azon kívül elmondott beszédekkel.

Az első miniszterelnöki beszéd sok izgalmat nem hozott, Gyurcsány egy fideszes bekiabálótól meg is kapta, hogy „Medgyessy érdekesebb volt”.

Az utolsó, miniszterelnökként elmondott beszédét viszont nem aprózta el 2009-ben: bejelentett adó, áfa és nyugdíjkorhatár-emelést is. Szűk két hónap múlva már nem ő volt a kormányfő.

2011-ben még szocialistaként - de már nem pártelnökként - arról beszélt, nem akar új pártot, az MSZP-t akarja megváltoztatni. Ez nem ment, egy év múlva már a Demokratikus Koalíció elnökeként szónokolt, olyan kijelentéseket téve, hogy „Orbán ellen-Magyarországot épített”, de elhangzott már az is, hogy „Orbán az önkény rendszerét építi”, vagy hogy „az ország a remény és reménytelenség között bukdácsol”, de beszédeiben rendre „megcsípi” korábbi pártját, az MSZP-t is.