Puigdemont: itt az ideje tárgyalni

Fotó: Sputnik / Jordy Boixareu

-

A volt katalán elnök dán képviselőkkel is találkozna. A kormánypártok azonban kerülik.


"Madrid fenyegetései ellenére" a függetlenségpárti erők alakítanak kormányt Katalóniában, ezért itt az ideje tárgyalni, véget vetni az elnyomásnak, és politikai megoldást keresni a konfliktusra – mondta Carles Puigdemont, a menesztett katalán elnök a koppenhágai egyetemen.

"Madridnak el kell ismernie, hogy a függetlenségpárti erők győztek a Rajoy által kiírt választásokon, és véget kell vetni Madrid törvénytelen kormányzásának Katalóniában" – mondta Puigdemont. Azonban arra nem akart reagálni, hogy Roger Torrent, a katalán parlament elnöke őt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára. Arról is hiába kérdezték, hogy a bíróság úgy döntött, nem adnak ki újabb európai elfogatóparancsot ellene. Puigdemont azt mondta: kedden szeretne a sajtónak nyilatkozni.

A volt katalán államfő kedden a tervek szerint helyi képviselőkkel találkozik a dán parlamentben. A dán kormánykoalíció pártjai jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón, mert nem akarnak belekeveredni a spanyol belügyekbe, és nem szeretnék, ha úgy tűnne, rokonszenveznek a szakadárokkal.

Puigdemont csaknem három hónap után először hagyta el Brüsszelt, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült.