Publicus: vége a menekültügynek, csökken a Fidesz népszerűsége

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Tavaly év végén csúcsra ért a kormánypárt támogatottsága, azóta viszont lassan csökken. Az ellenzék viszont ebből nem képes profitálni, csak a bizonytalanok tábora növekszik érdemben.


A Fidesz támogatóinak száma közel fél éven át növekedett, de ez a folyamat decemberben megállt, januárban és februárban is egy-egy százalékponttal csökkent – derül ki a Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 11 között készített közvélemény-kutatásból. A kormánypártra a felmérés szerint az összes szavazó 23 százaléka voksolna, ha most tartanák a választásokat.

A Publicus Intézet szerint a menekültügy háttérbe szorulása és az közoktatásban tapasztalható elégedetlenség-hullám miatt veszített szavazókat a Fidesz (a Publicus felmérése szerint a válaszadók 76 százaléka összességében egyetért a tiltakozókkal). A kormánypárt ettől persze még továbbra is stabilan vezet, 1,8 millió szavazóra biztosan számíthat.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP is 11-11 százalékon áll a teljes népesség körében. A szocialisták számára ez stagnálást jelent, a Jobbik esetében viszont a mélyponton megállt az egy éve tartó lassú csökkenés. Az MSZP-nek annyi előnye lehet, hogy a szocialista szavazók a legaktívabbak, a legnagyobb arányban mennének el szavazni a meghatározó pártok támogatói közül.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a 2014-es választások óta ebben nem volt. A DK egy százalékpontot csökkenve most újra 3 százalékon áll. Az Együtt, a PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Amikor a Fidesz támogatottsága csökken, a kutatók rendszeresen a bizonytalanok táborának növekedését tapasztalják. Három hónapig 44 százalék volt a pártot nem választók aránya, ez februárban három százalékponttal 47 százalékra növekedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy sem az MSZP, sem a Jobbik nem képesek felszívni a Fidesztől eltávolodókat.