Provokál a muszlim viselet?

Fotó: AFP / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

-

A burka és a burkini körüli közéleti vitában megszólalnak a francia és német muszlim szervezetek is.


„Puskaporos hordón ülünk Korzikán” – mondta Ange-Pierre Vivoni, egy korzikai falu, Sisco polgármestere, miután egy időre betiltotta a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viseletét. Szerinte erre azért volt szükség, hogy elcsituljanak a zavargások, rasszizmusról viszont szó sincs a településen – írja a BBC.

Sisco tengerpartján szombaton észak-afrikai muszlim családok fürdőztek, amikor néhány helyi tinédzser fényképezni kezdte őket. A családok férfi tagjai rátámadtak a fiatalokra, szemtanúk szerint baltával, szigonnyal, kövekkel és üveggel is ütlegelték a kíváncsiskodókat. A tinédzserek segítséget kértek a faluból, ahonnan többen érkeztek, út közben pedig felgyújtották a muszlimok autóit. Tömegverekedés tört ki, amelyben öten megsérültek.

Vasárnap a településtől nem messze, Bastia kikötővárosában több mint 200 fős tömeg gyűlt össze, még pedig abban a városnegyedben, ahol főleg észak-afrikai muszlim származásúak laknak. A felvonulás alatt többen dulakodtak a rendőrökkel, a tömeg pedig az „Ez a mi otthonunk” című dalt énekelte.

A polgármester ezek után döntött úgy, hogy betiltja a muszlim fürdőruha viselését, ahogy már több francia városban is megtették. Ebben a hónapban a francia Riviérán, Cannes-ban és Villeneuve-Loubet-ban lépett életbe, Nizzában pedig a júliusi terrortámadás utáni muszlimellenes intézkedések része volt a tiltás. Egy franciaországi iszlám szervezet, a Collective Against Islamophobia tagjai azt mondták: harcolni fognak a hagyományaikért, és a legmagasabb szintű bíróságig viszik az ügyet.


A Collective Against Islamophobia nevű muszlim szervezet a végletekig kiáll a burkini viselése mellett


Laurence Rossignol, a női jogokért felelős francia miniszter arra figyelmeztetett, hogy a burkini körüli vitát a politikában – különösen a jobboldali politikában – egészen más szándékkal használják, mint ahogy érvelnek vele. Szerinte a politikusoknak higgadtnak kellene maradniuk ebben a kérdésben, mert viszályt szítanak az emberek között.

Több jobboldali politikus azzal érvelt, hogy a burkini börtönbe zárja a női testet, és tagadja a nemek közti egyenjogúságot, emellett szerintük nem higiénikus. Cannes és Villeneuve-Loubet polgármestere egyaránt a jobboldali republikánus párt tagjai, míg Vivoni a női jogokért felelős miniszterhez hasonlóan szocialista.

A korzikai polgármester azt mondta, hogy a tilalom nem a muszlimok, hanem a fundamentalisták ellen irányul, akiknek semmi keresnivalójuk a faluban. Sisco lakosai félelemben élnek, sok a provokátor, arról viszont biztosítani tudja őket, hogy nincsenek veszélyben az esetleges szélsőséges megtorlások miatt.


A strandverekedésből végül tömegverekedés lett


A németeket is provokálja a burkini viselése

A németországi Brandenburg tartományban egy fürdőző családot távozásra kényszerítettek a muzulmán női fürdőruha viselése miatt.

Egy 23 éve a német fővárosban élő, libanoni származású család kényszerült távozásra a Bad Sarow nevű üdülőhelyen, mert az anya és egyik lánya burkiniben próbált fürdőzni. A fürdő munkatársai nem tudták megnyugtatni a muszlim fürdőruha láttán felháborodott vendégeket, akik szidalmazták a családot, és végül távozásra kényszerítették őket. A családanya feljelentést tett sértegetés miatt.

A település polgármestere, Anke Hirschmann azt mondta, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, ezért tolerálni kellene a két nő viseletét, de azt is mondta, hogy a méltóságnak két oldala van: a két libanoni származású berlini nő úgy érzi, diszkrimináció érte őket vallásuk miatt, de azok a fürdővendégek is diszkrimináció áldozatának tekintették magukat, akiket zavart a burkini.


A burka is megosztó

A német politikában a muszlim utcai viselet, a burka is vitatéma. A kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség hét tartományi belügyminisztere sürgeti, hogy az egész országban tiltsák be az öltözék nyilvános viselését, de ezt a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maizière alkotmányossági aggályokra hivatkozva elutasítja.

A CDU hétfői berlini elnökségi ülésén a résztvevők hosszan vitáztak, majd elhatározták, hogy megpróbálnak kompromisszumos megoldást kidolgozni. Többek között megvizsgálják, hogy meg lehet-e tiltani a burka viselését állami intézményekben. Az is felmerült, hogy a burka ügye összekeveredik a közbiztonság erősítésének ügyével, amely a würzburgi és ansbachi merényletek nyomán került napirendre.

A burka körüli közéleti vitában megszólalt Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke is. Azt mondta, hogy a „belpolitika elburkaizálódása” elvonja a figyelmet a valóban fontos ügyektől. Szerinte elenyésző számban viselnek Németországban a nők burkát. Bárkivel hajlandó fogadni egy rekesz ayranban – hagyományos török joghurtital –, hogy nem talál egy időben ötnél több burkás nőt a német utcákon és tereken.