Porosenko szerint Szaakasvili Moszkva embere

Fotó: MTI/EPA / SZTYEPAN FRANKO

-

Az államfő megköszönte az ukránoknak, hogy nem tüntetnek.


Moszkva áll Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök és támogatói mögött – mondta Petro Porosenko. Az ukrán elnök azt mondta: sokkolta, hogy kedden nem sikerült őrizetbe venni a volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnököt, de a rendőrök megfelelően cselekedtek az adott helyzetben. Porosenko megköszönte az ukránoknak, hogy túlnyomó többségük nem támogatja Szaakasvili megmozdulásait.

"Nem először mondom, hogy Moszkvában erőt, pénzt nem sajnálva egyre nagyobb tétet tesznek fel arra, hogy Ukrajnát hátba támadják és belülről destabilizálják" – mondta az elnök, aki szerint ő és az ukrán kormány tiszteletben tartják az emberek jogát békés demonstrációk rendezésére. "Ezt bebizonyítottuk az elmúlt hetekben, miközben az akciók szervezői vért akartak, és több ízben provokálták a rendfenntartókat" – mondta, a parlament előtt több hete zajló sátoros tüntetéssorozatra utalva. Ennek kezdeményezője a Szaakasvili által Ukrajnában létrehozott Új Erők Mozgalma nevű párt.

Jurij Lucenko főügyész a parlament szerdai ülésén azt mondta, hogy nem teljesen elégedett a hatóságok előző napi fellépésével. Szerinte a rendfenntartóknak joguk lett volna tüzet nyitni, de megértően és helyeslően vette tudomásul, hogy ezt nem tették meg, mert Szaakasvili az általa megtévesztett emberek háta mögé bújt a felelősségre vonás elől. Ezeket az embereket Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült volt elnök és környezete által Ukrajnától ellopott pénzen vásárolták meg – mondta a főügyész.

A parlamentnél történt kora reggeli rohamrendőri támadást Lucenko jogszerűnek nevezte, mert Szaakasvili ellen körözés van érvényben. Szerinte a politikust mindenképpen őrizetbe fogják venni, és Szaakasvili jobban teszi, ha önként bemegy a főügyészségre tanúvallomást tenni, ha valóban szereti Ukrajnát, minként azt folyton hangoztatja.