Politikusok intim képeivel buktak le

Fotó: Getty Images/iStockphoto / javi_indy / Getty Images/iStockphoto / javi_indy

-

Grúziában őrizetbe vettek 16 embert kényes felvételek terjesztése miatt. Persze vastagon politikáról van szó.


A grúz belügyminisztérium pénteken közölte, hogy őrizetbe vettek 16 embert politikusokat és egyéb közéleti személyiségeket ábrázoló intim felvételek birtoklása és terjesztése miatt.

Vladimer Borcvadze belügyi szóvivő elmondta, hogy a fővárosban, Tbilisziben és egyéb grúz városokban hajtott végre letartóztatásokat a bűnügyi rendőrség egy különleges művelet keretében.

A rendőrség a hét elején indított nyomozást az után, hogy a világhálón megjelent egy felvétel, benne a Grúz Álom parlamenti frakciójának tagja, Eka Beszelia intim életéről készült képekkel.

Mirdat Kamadadze, a száműzetésben élő volt elnök, Miheil Szaakasvili által vezetett Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) párt tagja pénteki közlése szerint több aktivistájukat is őrizetbe vették a rendőrségi művelet során. Kamadadze szerint az ENM-tagok elleni rajtaütéseknek valójában semmi köze az intim felvételekhez, hanem az ellenzéki politikusok megfélemlítését célzó kampány részei.

A törvény négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a magánélethez való jognak és a személyes adatok védelmének megsértését.

A grúz egyes televízió honlapján a pénteki őrizetbevételekkel kapcsolatosan megjelent beszámolóban Borcvadzéra hivatkozva azt írja: a nyomozás feltárta, hogy a gyanúsítottak rengeteg hasonló felvétellel rendelkeztek, és tömeges mértékben osztották meg őket.

A Grúz Álom 2012-es hatalomra kerülését követően bejelentette, hogy a titkosszolgálatok által Szaakasvili elnöksége (2004 és 2013 között) alatt készített fényképek és videofelvételek ezreit semmisítette meg. A jelenlegi hatóságok szerint ezeket az anyagokat azért őrizték, hogy nyilvános személyeket zsarolhassanak meg velük.

Az archívumok egy részét viszont nem fedték fel. 2016-ban a volt külügyminiszter, Maia Pandzsikidze intim életét ábrázoló videofelvétel jelent meg a világhálón.

(A nyitókép csak illusztráció)