Politikai atomvillanás: összecsap a Fidesz és a KDNP Pakson

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Tamás

-

A Fidesz helyi szervezete Kozmann György kenukirályt indítja, a KDNP viszont a paksi atomerőmű egykori vezérigazgatója, Süli János mögött áll.


Süli jelöltsége alaposan felbolygatta a kedélyeket: ő ugyanis a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) madocsai elnöke. A paksihirnok.hu beszámolója szerint a szervezet közleményben határolódott el: a párt megyei és országos vezetése „teljes meglepetéssel értesült” arról, hogy Süli KDNP-s támogatással indul a polgármesteri tisztségért.

A kisgazdák fontosnak tartották kijelenteni, hogy a KPE a Fidesz szövetségében működik több mint 10 éve, ezért a következő önkormányzati választáson is „a Szövetség sikeréért kíván munkálkodni”, vagyis a Fidesszel közös jelöltet támogatja.

Ő pedig Kozmann György lesz. A kétszeres olimpiai bronzérmes és sokszoros  világbajnok kenus az előző választáson még függetlenként indult, a Fidesz által akkor támogatott jelölt, Hajdú János eléggé elverte. Most viszont a Paks II Zrt., vagyis az atomerőmű-bővítésért felelős cég  vezérigazgatójának tanácsadójaként bízhat a sikerben.

A KDNP nem titokban állt be Süli mögé: a Fidesz helyi szervezetének és Hirt Ferenc országgyűlési képviselőnek levélben javasolta őt Fidesz-KDNP közös jelöltnek. Süli mögött áll a jelenlegi paksi polgármester, Hajdú János is.

Hirt nem sokkal később közölte: nem támogatják Sülit, Kozmann lesz a jelölt.

Süli János egy nehezen értelmezhető nyilatkozatot tett. A paksihirnok.hu szerint azt mondta, „a Kereszténydemokrata Néppárt és a néppárt jelöltjeként indul, ám nem a Fidesz ellenében.”