Polgármesterei elől is jól titkolhatta ügyeit a belvárosi exjegyző

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Szigetváry Zsolt

-

Steiner Pált állítása szerint meglepte, hogy az V. kerület volt jegyzőjét, Rónaszéki Lászlót hivatali visszaélés miatt gyanúsították meg. Az egykori szocialista polgármester szerint a jegyző felkészült, jó szakmai munkát végzett. Rónaszékit még 1998-ban nevezték ki, három polgármesterrel dolgozott együtt. Végül bizalomvesztés miatt Rogán menesztette.


Felkészült, óvatos, szakszerű - így jellemezte a VS.hu-nak több korábbi belvárosi polgármester Rónaszéki László egykori V. kerületi jegyzőt. A volt kerületvezetőket azután kerestük meg, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn közölte: hivatali visszaéléssel gyanúsították meg a korábbi jegyzőt.

Rónaszéki László - akinek a nevét nem írta le az ügyészség, de valószínű, hogy róla van szó - ezzel egy nagy érdeklődésre számot tartó, ugyanakkor a közvélemény elől elzárt nyomozásnak lett az egyetlen ismert szereplője. A Fidesz egyik legtöbbet szereplő politikusának, Rogán Antalnak egykori kerületében vizsgálódnak csaknem egy éve, ennek ellenére alig lehet tudni valamit, hogy voltaképpen milyen ügyről is van szó. Mindössze annyit árult el az ügyészség, hogy egy vállalkozót felbujtással vádolnak. Rogán nyilatkozataiból az derül ki, hogy a polgármesteri poszttól függetlenül, egy, a hivatalt érintő ügyben folyik a nyomozás.

A Népszabadság kedden arról írt: annak a nyomozásnak a során került a hatóságok látókörébe a jegyző, amelyet 2011 óta folytatnak Vizoviczki László és Portik Tamás ellen. Előbbit magas beosztású rendőrök megvesztegetésével és adócsalással, utóbbit az olajügyekben játszott szerepe és gyilkosságok miatt gyanúsították meg. A lap szerint a Rónaszékivel együtt meggyanúsított vállalkozó többször eldicsekedett azzal, hogy a zsebében van a jegyző, erre figyeltek fel a hatóságok.


“Végezte a dolgát, nem volt vele gond”

Rónaszékit még Karsai Károly polgármestersége idején, 1998 végén választotta jegyzővé a fideszes többségű képviselő-testület. “Végezte a dolgát, nem volt vele gond” - mondta lapunknak egykori jegyzőjéről Karsai. Az V. kerületet 1994 és 2002 között irányító Karsai nem tudta felidézni, hogy a jegyző milyen ügyekben volt aktív. Arra viszont emlékezett, semmi olyasmi nem történt, ami miatt a jegyző leváltását javasolta volna.

A jegyzőt „megörökölte” az MSZP-SZDSZ-s támogatással 2002-ben polgármesterré választott Steiner Pál. ”Szakmai tudásában semmi kivetnivaló nem volt” - mondta a szocialista politikus. Steinert éppen ezért meglepte Rónaszéki meggyanúsítása. Az ellenzéki politikus szerint a ciklus első felében óvatos, szakszerű, felkészült munka jellemezte Rónaszéki tevékenységét, ciklusa második felében pedig részrehajló volt a fideszes többségű képviselő-testülethez, vélekedett Steiner.

Úgy fogalmazott: nem mondaná Rónaszékiről, hogy a Fideszhez állt volna közel, inkább köztisztviselőként viselkedett, igyekezett lojális lenni a fideszes többséghez. A szocialista politikus ezt azzal magyarázta, hogy az akkor önkormányzati törvény szerint a jegyző munkáltatói jogait nem a polgármester, hanem a képviselő-testület gyakorolta. A 2011-es önkormányzati törvény helyezte a jegyzőt a polgármester alá.


Gödör, karácsonyi vásár

Rónaszékit megtartotta jegyzői posztján a 2006-ben polgármesterré választott Rogán Antal is. Ebben az időszakban a jegyző neve akkor bukkant fel, amikor különböző bűncselekmények miatt a kerület bezáratott több szórakozóhelyet. A legnagyobb visszhangot az kapta, hogy 2008 júniusában becsukatta a Gödör Klub büféjét, azzal az indokolással, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, ezért addig nem folytathatnak ott vendéglátóipari tevékenységet, amíg be nem szerzik a szükséges papírokat.

Három nap múlva a Gödör Klub újranyílt, ennek érdekében többek kötött az SZDSZ-es vezetésű főváros arculatáért felelős tanácsnoka, Bojár Iván András járt közben. Bojár szerint a helyzet azért állt elő, mert rendezetlen volt a Gödör tulajdonosi jogviszonya. John Emese, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője akkor azt kifogásolta, hogy a Fidesz a turisztikailag kiemelt és fontos szórakozóhelyeket támadja. Rónaszéki erre reagálva azt közölte: semmilyen politikai háttere nincsen az ügynek.

Rogán Antal decemberben hozta nyilvánosságra azt az általa megrendelt jelentést, amelyet egy 2011-es ingatlaneladást vizsgált. Az önkormányzat Pápa Marianne érdekeltségébe tartozó cégnek adott el kedvezményesen egy 212 négyzetméteres ingatlant. A 2013-ban készített jelentés törvénysértést nem állapított meg, de kimondta: a jegyző az eladás előtt minden részletről nem tájékoztatta a képviselő-testületet. Rogán ezt követően menesztette 2013-ben Rónaszékit.

A jegyző menesztése után, 2013 novemberében derült ki, hogy Rónaszéki nem vette komolyan a karácsonyi, szilveszteri ünnepekhez kötődő közterületi árusításra vonatkozó rendeletet. Ez lehetővé tette, hogy 40 napig tartson a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Rónaszékít váltó Sélley Zoltán azonban betartatta a vonatkozó jogszabályokat, ami kellemetlenül érintette az árusokat. Már kifizették a bérleti díjat, amikor megtudták, hogy a korábbi évektől eltérően csak két héttel később, november végén kezdhetik kínálni termékeiket.

Rónaszékit kiemelkedő munkája miatt 2011 decemberében Puskás András fideszes alpolgármester kezdeményezésére címzetes főjegyzői tisztségre terjesztette fel a képviselő-testület. Orbán Viktor kormányfőtől meg is kapta az elismerést.


Rogán bizalma

Megkeresésünkre Rogán azt írta: az önkormányzatot még 2014 elején kereste meg az ügyészség, az önkormányzat hivatalának működésével kapcsolatos iratokat kértek be, illetve vizsgáltak meg. “Ennek semmi köze az önkormányzat gazdálkodásához, illetve az önkormányzat működéséhez” - írta. A politikus hozzátette: az önkormányzat hivatalát 2013 nyaráig vezette Rónaszéki, megbízatása Rogán kezdeményezésére szűnt meg.


Bizalomveszés miatt kezdeményeztem a későbbi jegyző felmentését. A hivatali visszaélés tényállása is arra utal, hogy az ügyészségnek nem az önkormányzat, hanem a hivatal működésével kapcsolatban volt kifogása

- írta Rogán. Az önkormányzaton keresztül kerestük Rónaszékit, egyelőre eredménytelenül.