Plagizált, mégis megtarthatja doktori címét a német védelmi miniszter

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE / AFP / JOHANNES EISELE

-

Ursula von der Leyen, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa 1990-ben szerzett doktori fokozatot a hannoveri orvostudományi egyetemen (MHH), amely több hónapig tartó vizsgálat után döntötte el, hogy nem vonja azt vissza.


A bizottság tavaly szeptembertől idén februárig elemezte az értekezést független szakértők bevonásával. Megállapította, hogy a szöveg a szerző hibájából több helyen nem felel meg a tudományos írásművekkel szemben támasztott követelményeknek, de nem mutatható ki, hogy szándékosan meg akarta téveszteni a diplomamunka bírálóit.

A közlemény szerint a szerző hibái „konkrétan a plágium formáját öltik” – vagyis Ursula von der Leyen forrásmegjelölés nélkül emelt át részleteket munkájába más művekből –, a „plágiumok mintázata” viszont nem utal megtévesztő szándékra.

Az MHH azért indította el az eljárást, mert a de.vroniplag.wikia.com címen működő plágiumvadász platform 2015 augusztusában azt jelentette, hogy a 62 oldalas diplomamunkában 47 szövegrész plágiumnak minősülő merítés más szerzőktől. Az MHH bizottsága szerint 15 kifogásolt szövegrész megfelel a tudományos munka szabályainak, a fennmaradó 32-nél pedig a szabálytalanság nem annyira súlyos, hogy meg kellene vonni a doktori címet.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük Angela Merkel kancellár előző kormányának két tagját.
Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt, Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig 2013-ban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.