Persze, hogy nem jön elő Orbán kutyája

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Nárcisz híres lett, de ez a helyieket nem érdekli. A kuvaszt a gazdái állítólag most épp becsukták, hogy ne csaholhasson az újságíróknak, de a helyiek szerint nem kell félteni, szép helyen lakik. Egyébként meg köszöni, jól van, csak nehezen fogad bárkit a bizalmába. Hatvanpusztán jártunk.


Megvan? – reccsent ránk egy-két perces nézelődés után a portás a hatvanpusztai majorság lezárt bejáratánál lévő kaputelefonon keresztül. Nárciszt, a hatéves kuvaszt kerestük mi is, aki a hivatalos állatorvosi adatbázis szerint oda van bejelentve.


A névrokon címét kisatíroztuk. A fotót egy állatorvos küldte a VS.hu kérésére


A kutya ottjártunkkor pont nem sétált a 13 hektáros majorságban, kutyaugatást a másik irányból, távolról hallottunk. Ezenkívül csak egy-két szarvasmarha bőgése és egy pár percre beüzemelt traktor zavarta meg a madárcsicsergést.

Pár helybéli röhögött: persze, hogy nem jön elő a kutya, bezárták az egyik házba. Egyikük amúgy pont szombaton látta a fehér kuvaszt. Az állat egy felcsúti férfi elmondása szerint évek óta a majorságban él, ő többször is látta, mikor ott járt tégláért. Szerinte az állat „jó egészségnek örvend”, viszont elég kevés embert fogad a bizalmába. Beszéltünk olyan felcsútival, aki a miniszterelnök falusi házánál soha nem látta a kutyát.


Az eresz alatt a kutyaház


A kölyökkorában félholtra vert kutya már az Átlátszó 2012-es cikkében is feltűnt, azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök fiának kutyája. Az Indexnek pár napja sikerült lencsevégre kapnia az állatot, kicsit soványnak tűnik.

Az egész Nárcisz-sztori onnan indult, hogy a miniszterelnök a Facebookra posztolt egy közös képet egy addig nem látott kuvasszal, majd elkezdtünk utánajárni a kutya történetének. Így derült ki szépen lassan, hogy valójában hol él a kuvasz.


A majorság felülnézetből


A majorságot – mint az Átlátszó évekkel ezelőtt megírta – 2011 nyarán vette meg Orbán Győző egyik cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. A 13 hektáros területet pár éve Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester az egyik cégén keresztül bérelte ki a CZG-től 10 évre. A bérleti díj 155 millió forint volt – írta korábban Ferenczi Krisztina a Narancsbőr című könyvében. A majorság vételi ára nem derült ki, az viszont igen, hogy Orbán Győző cége visszafizette a vásárlásra felvett hitelt. Mészáros Lőrinc 2012-ben szintén az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy a gépeit tárolja ott.

Próbáltuk az üggyel kapcsolatban megszólaltatni Mészáros Lőrincet, azonban hétfőn kora délután már nem értük el a hivatalban. Akkor azt mondták, kedd reggel telefonáljunk. 8 körüli megkeresésünkkor viszont már azt mondták, a polgármester legközelebb jövő szerdán lesz bent, kérdéseinket tegyük fel írásban. Így írásban tudakoltuk a polgármestertől, miért oda van bejelentve Orbánék kutyája, miért éri meg 155 millióért bérelni egy majorságot géptárolás céljából, illetve mennyit tartózkodik ő, valamint Orbán Viktor a majorságban.

Utóbbit megkérdeztük a majorság portásától/őrétől is, azonban nem volt túl beszédes. Azt ajánlotta, az érintetteket kérdezzük erről. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az eddigi sajtómegkeresésekre nem árulta el, Orbán, illetve családja mennyi időt tölt a majorságban. A Hatvanpusztához legközelebb élők azt mondják, néha megfordul ott a miniszterelnök, azonban ennél konkrétabb információt tőlük sem tudtunk meg.


A szépen felújított házat bokrok és fal védi a kíváncsi szemek elől


Körbejártuk a 13 hektáros körbekerített részt. A lakóháznak is alkalmas, szépen felújított épületen kívül a többi – kívülről – eléggé le van robbanva. Egy felcsúti férfi szerint folyamatosan újítgatják fel az épületeket, több közeli lakos is látott ott munkagépeket, szerintük betonozhattak.

Bár kívülről nem látszik, a helyiek elmondása szerint a fehér házban azért luxuskörülmények vannak. Többen úgy tartják, a papírok ellenére a majorság valódi tulajdonosa Orbán Viktor, aki „visszavonulása után ott akar élni”. A majorság egyébként annak idején József főhercegé volt, körülötte a miniszterelnök feleségének szántói, illetve a Mészáros Lőrinc egyik cége által bérelt földek terülnek el.

Amikor arról érdeklődtünk, miért bérli Mészáros Lőrinc a majorságot, nem fogták magukat vissza a helyiek, volt, aki ujjaival a pénz egyezményes jelét mutatta, más adócsalást emlegetett, bár konkrét információja nem volt ilyesmiről.

Nagyjából 20 tanyasi vagy falusi emberrel beszéltünk, de csak néhányukat érdekelte az ügy, a többség egy vállvonogatással elintézte az egészet. Egy felcsúti férfi szerint csupán annyi a magyarázat, hogy a kutya így jó nagy területen rohangálhat.

A majorság miatt az Együtt-politikus Juhász Péter hétfőn vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Orbán Viktor ellen, az LMP-s Hadházy Ákos is gyanúsnak találja, hogy oda van bejegyezve Orbánék kutyája. Szerinte ugyanis az ember oda jegyez be kutyát, ahol lakik, így viszont szerinte kérdés, milyen alapon fizet bérleti díjat Mészáros Lőrinc. A Fidesz válaszul Juhász Péter ellen kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot.


Orbán Viktor ma nárcisszal kívánt boldog nőnapot

Nárcisszal kívánok boldog nőnapot // Nárcisz and I wish you a very happy International Women's Day!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, 8 March 2016