Perre vitték a ligetvédők a rendőri oszlatást

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Az első tárgyalásra került sor a ligetvédő társait képviselő Szabó Dóra és a rendőrség között. A civilek szerint alkotmányos jogukban korlátozták őket, a rendőrség jogszerűnek tartja, ahogy felszámolták a demonstrációt a Közlekedési Múzeumnál.


A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon kedd délelőtt tartották a ligetvédők és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közötti per első fordulóját. A civilek a rendőrség 2016. június 27-i fellépése miatt perlik a BRFK-t a Közlekedési Múzeumnál végrehajtott oszlatásuk miatt.


A bíróság – a rendőrség perbeli hiányosságai miatt– elnapolta a tárgyalást, miután mindkét felet meghallgatta. A rendőrségnek magyarázatot kell adnia arra, miért nem használtak megafont a tömeg oszlatásakor. A rendőrségi törvény előírja: „a feloszlatásra irányuló rendőri felszólítást hangosító eszköz alkalmazásával kétszer meg kell ismételni”. Az ezeket követő utolsó felszólítás során kell a kényszerítő eszközök alkalmazását kilátásba helyezni. Erre a múzeumnál nem került sor, egy női rendőrtiszttől emelt hangerővel hangzott el a felszólítás. – Ez jól kivehető az oszlatásról szóló tudósításunkban látható videón.

A bíróság nem tudta értékelni a rendőrség által tárgyi bizonyítékként becsatolt videofelvételt. A legalább 5 óra hosszúságú rögzített anyagból a rendőrség 48 másodpercet adott át. Ezt a a bíróság nem tudta megtekinteni, mert a kép lejátszáskor fejjel lefele jelent meg.

A felperes, Szabó Dóra ligetvédő aktivista a VS.hu-nak azt mondta, csupán gyülekezési jogukat gyakorolták a helyszínen. Ezt és a szabad szóláshoz való joguk gyakorlását tette lehetetlenné a rendőrség. „Ehhez építési területen is jogunk van, ezt mondja ki a törvény” – mondta.

A rendőrség védekezését arra alapozza, a gyülekezési jog nem korlátlan, bizonyos helyzetekben szükségszerű korlátozni. Erre került sor a múzeumnál.Felmásztak, láncoltak

A ligetvédők június 28-án ismét elfoglalták a múzeumot, felmásztak az épületre. A készenléti rendőrség előbb a parkolót tisztította meg a ligetvédőktől, a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva. Körülbelül 50 rendőr vett részt az ülősztrájkolók kiemelésében. A harmadik felszólítást követően negyedóra alatt végeztek ezzel.


A rendőrök kora délután elértek a főbejárathoz. Itt hat ligetvédő az ablakrácshoz láncolta magát, egy pedig a tetőre mászott. Hozzájuk tűzoltókocsit hívtak, hogy azzal emeljék le őket, egyikük a kéményre mászott, és odaláncolta magát. A rettentő hőségben egy órát tartózkodott a magasban, majd önként távozott.

Az első markológép délután ötkor jutott be a munkaterületre, rendőrsorfal védte. Ekkor már egyetlen ligetvédő se volt a múzeumnál, a rendőrök mindenkit kitakarítottak.

A ligetvédők rendőrök ellen indított pere márciusban folytatódik. A civilek jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért szervezet látja el.


ligetvédelmi statisztika

A ligetvédők hatósági ügyei

 • Összesen 91 eset,
 • 74 elkövető,
 • 10 elkövetőnek több ügye is van,
 • 31 ügyben felmentés született,
 • 1 fő figyelmeztetést kapott,
 • 7 fő kifizette a pénzbírságot,
 • 2 fő közmunkával váltotta ki a bírságot,
 • 2 fő ügye függőben van,
 • 10 főt garázdasággal gyanúsítanak,
 • 6 fő cselekedete miatt letöltendő szabadságvesztéssel sújtható,
 • a többség szabálysértési ügy.
(forrás: ligetvédők gyűjtése)