Pedofil papok, perverz rabbik – nem csak a muszlimokat támadta a Hebdo

Fotó: AFP / BERTRAND GUAY

-

A francia Charlie Hebdo hetilapnak számos ellensége van, mert a lap igen sokakat gúnyol karikatúráiban – eddig azonban mindig csak a muzulmánok sértődtek meg rá. Kiknek lehetne azonban még okuk gyűlölni az újságot?


franciaország; terrortámadás; charb

A főszerkesztő nem félt

“Ha félnénk eddigi 1057 lapszámunk minden egyes rajzának következményeitől, régen bezártuk volna a boltot” – nyilatkozta Stéphane Charbonnier, a Charlie Hebdo szerkesztője és karikaturistája 2011-ben, amikor felgyújtották a szerkesztőséget és meghekkelték a lap weboldalát. Az eddigi hírek szerint a mai terrortámadásban a 47 éves Stéphane Charbonnier is meghalt.

Nem először éri terrorista támadás a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét (a mai mészárlásról szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatja). A baloldali lap elkötelezett a laicizmus (az egyház társadalmi szerepét kétségbe vonó vagy tagadó felfogás) mellett, így valamennyi vallást rendszeresen kifigurázza, mind írásban, mind karikatúrákban formájában. 2006-ban a lap tudatosan leközölte például azon dán Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt több tízezren tüntettek akkoriban a Közel-Keleten. 2011-ben bomba robbant a lap párizsi szerkesztősége előtt – akkor senki sem sérült meg. Mivel a lap azokban az időkben rendszeresen gúnyolódott a muzulmán valláson, a feltételezések szerint muzulmán radikálisok támadhatták meg a lapot.

A Charlie Hebdo ugyan legtöbbször a muzulmánok rosszallását váltja ki, a lap nem csak őket teszi rendszeresen nevetségessé. A lap valamennyi vallást kritikusan látja, és eleve egyetért azzal, hogy a vallás olyan magánügy, amelynek semmi keresnivalója a közéletben, a köztereken. A lap ezért támogatta azt a francia törvényt is, amely megtiltja vallási jelképek nyilvános viselését.

A hetilap valláskritikájából a keresztények és a zsidók is sokszor kaptak. A 2011-es bombatámadás után a lap egy-egy egész számban végig a kereszténységen, majd a zsidóságon gúnyolódott – bizonyítva, hogy nem csupán az iszlámmal, hanem valamennyi vallással gondjuk van.A legutóbbi vallási témájú címlapjuk is keresztényellenes. Decemberben vita indult arról a francia közéletben, hogy összefér-e a francia laicizmussal, ha betlehemi jászolokat emelnek köztereken. Baloldali és jobboldali republikánusok csoportjai szerint ilyen vallási jelképnek nincs semmi keresnivalója a nyilvánosságban. Mivel a francia köztér szó (lieux publics) egyben nyilvános WC-t is jelent, a Charlie Hebdo decemberi címlapján gunyorosan betlehemi jászolokat követelt nyilvános WC-kbe. A képen egy WC-papír és WC-kefe közé, egy lefolyóba helyezett kis Jézus volt látható. Valamint decemberben kiadtak egy önálló képregényt, amelyben erotikus sztoriként mesélték el Jézus születését.

A lap legfrissebb számának címlapja amúgy éppen azon Michel Houellebecq francia írón gúnyolódik, aki legutóbbi regényében az iszlámizmus veszélyeire hívja fel a figyelmet.A lapnak tehát elég sok ellensége van: számos embert, csoportot mindig ugyanazon a módon ábrázolnak, gúnyolnak. Nicolas Sarkozy például mindig ördögfejű, picike, frusztrált görcsként van megjelenítve. Francois Hollande-ot impotensként rajzolják meg. Jean-Marie Le Pen-nek mindig buldogfeje van, és összecsinálja magát, mert egy vén trotty. Lánya, Marine Le Pen kövér náci nőként, bajor népviseletben látható minden rajzon. A katolikus papok mindig pedofilok, az ortodox rabbik perverzek, a muzulmánok pedig szellemi fogyatékosok.


Azaz a lap minden egyes számával halomnyi ellenséget szerez magának. Tény azonban, hogy eddig csak muzulmán szervezetek sértődtek meg a lap karikatúráin – így a mostani, legalább tizenegy halálos áldozatot követelő támadás mögött is iszlamistákat sejtenek. Francia források szerint a szerkesztőségbe ma délben berontott fegyveresek Allahot éltetve nyitottak tüzet a dolgozókra.