Papírokat mutatott a külügy: két hete szólt Amerika, hogy baj lesz

Forrás: Facebook/Vadai Ágnes

-

Vadai Ágnes ellenzéki politikus három dokumentumba nézhetett bele a beutazási botrány kapcsán. Szerinte hat embert tiltottak ki.


Vadai Ágnes DK-s képviselő hétfőn délelőtt a Külügyminisztériumban három dokumentumba nézhetett bele az amerikai beutazási botrány kapcsán. Mint mondta, mindegyiket látta Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Az egyik október 6-ai keltezésű, ebben az Egyesült Államok értesíti a magyar külügyet a tiltásról, a dokumentumban az amerikaiak azt is megjegyzik, hogy a listán szereplőknek napokon belül jelzik, hogy szerepelnek rajta. Vadai ezzel kapcsolatosan megjegyezte: az érintetteknek szerinte azonnal értesíteniük kellett feletteseiket, a miniszterelnököt és az Alkotmányvédő Hivatalt is.

A dokumentumokból az is kiderül, mondta Vadai Ágnes, hogy „az Egyesült Államokat rendkívüli mértékben zavarja az egyes Közép-Európai országokban tapasztalható korrupció”.

A politikus a betekintés előtt azt mondta, információi szerint „hat ember van jelenleg a listán, de feltételezhetően bővülni fog”. Erről később, a dokumentumok ismeretében már nem beszélt, és nem említett neveket sem. Az Egyesült Államok bizonyítékainak forrásairól nincs szó a dokumentumokban, Vadai szerint ennek az az oka, hogy vannak további papírok – akár titkosszolgálati, akár diplomáciai forrásokból –, amelyeket neki nem mutattak meg a Külügyminisztériumban.


Vadai azt mondta, a magyar kormánynak tudnia kell, melyek azok a korrupciós ügyek, amelyekről szó van. Szerinte a listára került korrupt személyek, ha valóban kormányzati tisztségviselők, akkor nem csak az amerikai nemzetbiztonságot veszélyeztetik, de a magyart is. Szerinte ha „a korrupt kormány korrupt adóhivatalának vezetői valóban rajta vannak a kitiltottak listáján, az alapvetően rengeti meg az adózás rendjét Magyarországon”. A DK-s politikus három olyan témát említett, amelyeket szerinte nem vizsgáltak ki megfelelően a hatóságok: a trafik, a föld, és az ÁFA-csalás ügye.

A politikus szerint a kormány vicc kategóriájába sorolja a beutazási kérelmek elutasítását, pedig ezzel olyan országok közé került Magyarország, mint Venezuela.