Pápának még sohasem volt ennyi ellenzője az egyházban

Fotó: Getty Images / Franco Origlia

-

Öt éve választották meg Ferenc pápát. Tevékenysége a Vatikán-központúság megszüntetéséről, az egyszerű szavak és gesztusok erejéről szól.


Ez a pápaság nem szép, ez a pápaság drámai, hiszen egyes püspökök azt gondolják a pápáról, hogy eretnek, miközben ateisták lelkesednek érte – foglalta össze Ferenc pápa egyház-vezetését Antonio Spadaro jezsuita teológus, a Civilta Cattolica főszerkesztője. A pápaság első öt évét mérlegelő újság azt írta: "az egyház ma kimozdult önmagából, annak a lassú, de folyamatos földrengésnek köszönhetően, amelyet ez a pápa okozott üzeneteivel és gesztusaival".

Akár a pozitív, akár a negatív eredményeket tekintik az elemzők, egyetértenek abban, hogy Ferenc pápa erős reakciókat váltott ki: a "pasztorációs forradalom megijesztette a fundamentalista konzervatívokat, csalódást okozott viszont a nyugati liberális reformereknek" – mondta Walter Kasper német bíboros.

Baloldali vagy jobboldali Ferenc pápa? – kérdezte a Vatican News. Jobboldalról kommunizmussal vádolják a pápát a liberális gazdaság bírálata miatt. Baloldalról viszont merevséggel, mivel az emberi élet védelmezője.

A 2013. március 13-án 18 óra 50 perckor pápává választott Buenos Aires-i érsek majdnem teljesen ismeretlen volt. Ferenc pápa a "normalitás forradalmát" hozta el az egyházba – mondta Thomas Rosica atya, a szentszéki sajtóközpont munkatársa. A La Repubblica és a Corriere della Sera a "normalitás pápájáról" írtak, hangsúlyozva, hogy a magát egyszerűen Ferencnek nevező egyházfő bűnösként is szokta magát emlegetni, aki ha téved, bocsánatot kér.

Marco Politi olasz vatikanista szerint Ferenc pápa nemzetközi erkölcsi vezetőnek számít, aki nem kizárólag a katolikusokhoz, keresztényekhez, hanem minden kortárshoz szól. Üzeneteinek kiemelt témája a béke, a darabokban zajló harmadik világháború megállítása, a modern rabszolgaság és társadalmi igazságtalanság elleni fellépés. Politi szerint Ferenc pápa ismerte fel elsőként a világban zajló migráció történelmi súlyát, és a környezet pusztulásának szociális hatásait. Szerinte öt év után a pápaság a második fázisába lépett: eredményre várnak a vatikáni reformok, valamint a papi pedofíliával szembeni egyházi intézkedések.

Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke szerint ennyire erős ellenzéke egyetlen pápának sem volt. Az utóbbi egy évben négy bíboros nyílt levélben fejezte ki kétségeit Ferenc pápa tanításaival szemben, Róma utcáin plakátokkal támadták meg a pápát, 62 katolikus személyiség eretnekséggel vádolta meg.

Ferenc pápát az különbözteti meg másoktól, hogy szembemegy az árral – mondta Giulio Albanese misszionárius. Szerinte a pápát a hatalmi palotákban kritizálják, de az afrikai misszionáriusok "mindig is ilyen pápát akartak, aki keresztény gyökereihez vezeti vissza az egyházat". "Hatalmas ugrást tett, amikor kijelentette hogy mától kezdve a központ a periféria. Az egyetlen igazi államférfi, aki a népek jólétét tartja szem előtt" – mondta Albanese.

Ferenc pápa mindenkihez szóló üzenete meglepte a világot, az egyház pedig megy előre – írta a l'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja.