Palkovics: az MTA javaslatai nem elfogadhatóak

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét – mondta a miniszter.


A kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket – mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. A miniszter szerint a kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos Akadémia által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás – írja a Magyar Hírlap.

"Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét" – mondta a miniszter. Szerinte nem elfogadható az az érv, hogy "majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része", ez ugyanis a világon sehol nincs így, sem az EU többi országában, sem az USA-ban.

A tudományos szereplőkkel együtt szeretnének megállapodni arról, hogy hová kerüljenek a források, átnézve az összes tudományterületet, de szükség van a prioritást élvező területek meghatározására – mondta.

Az akadémia két javaslatot tett a jövő évi költségvetéshez. Palkovics azt mondta, hogy "az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben".

Ha a parlament elfogadja a költségvetési törvényt, a kormány elkezdi kialakítani a kutatás-finanszírozási rendszert, és erről tovább tárgyalna az MTA-val – mondta a miniszter. Palkovics szerint ez a rendszer nem határozza meg, hogy melyik kutató mit kutasson.