Paks2: Brüsszel leállítja az eljárást

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Nem tartja indokoltnak a Paks 2-beruházás közbeszerzésének elmulasztása miatt tavaly novemberben indított kötelezettségszegési eljárás folytatását az Európai Bizottság – jelezte egy magyar EP-képviselőnek írt levélben a belső piaci főigazgatóság vezetője.


A Bizottság belső piaci főigazgatóságának vezetője egy magyar EP-képviselőnek írt válaszában megerősítette, hogy nem lát okot a tavaly novemberben a Paks 2 beruházás pályáztatás nélkül történt odaítélése miatt indult kötelezettségszegési eljárás folytatására – jelentette a Bruxinfo.

A Jávor Benedek európai zöldpárti képviselő által a blogjára kitett levélből kiderül, hogy a kormány elfogadható érveket tudott felhozni a közbeszerzési eljárás mellőzésére, és arról is biztosította Brüsszelt, hogy egyszeri és megismételhetetlen lépésről van szó. Budapest arra is kötelezettséget vállalt, hogy a projekt fennmaradó részének a zömére nem a megbízást elnyerő Rosatom fog leszerződni cégekkel, a továbbiakban tiszteletben fogják tartani az unió közbeszerzési szabályait, és az EU-ban bejegyzett cégek részt vehetnek majd a tendereken.
Lucia Caudet, az Európai Bizottság szóvivője nem cáfolta a levélben foglaltakat, igaz, folyamatban lévő eljárásról lévén szó, nem is erősítette meg azokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentétes tartalmú bizottsági döntés híján az eljárást nem zárták le, és tovább folynak az egyeztetések a magyar fél és Brüsszel között. Sokatmondóan arra is rámutatott, hogy az intézmény és a tagállamok között folyó egyeztetések bizalmasak.
Az illetékes belső piaci főigazgató, Jean-Yves Muylle ugyanakkor a Jávor Benedeknek írt, augusztus 8-án keltezett levélben nem hagy kétséget afelől, hogy a Bizottság hamarosan megszüntetheti Magyarországgal szemben a 2015 novemberében indított kötelezettségszegési eljárást.
A főigazgató levelében magyarázatot ad arra, miért vizsgálta fel a testület a kormánnyal folytatott egyeztetések hatására korábbi álláspontját.
Először is, a belső piaci főigazgatóság elfogadta azt a magyarázatot, hogy a Paks 2 megépítésére (két új reaktorról van szó) vonatkozó szerződést technikai okokból kizárólag egyetlen gazdasági szereplő, a Rosatom tudja megvalósítani. A magyar félnek tehát sikerült bizonyítani, hogy jelen esetben fennáll az a feltétel, amely lehetőséget ad az uniós közbeszerzési eljárás mellőzésére.
A főigazgatóság azt az érvet is elfogadta, hogy Paks 2-t a 2032 és 2037 között bezárandó Paks 1 kieső kapacitásának biztosítására kell beállítani az ország biztonságos energiaellátása érdekében. „Az Európai Bizottság méltányolhatónak tekinti azt a magyar álláspontot, miszerint az orosz VVER technológia az egyetlen olyan műszaki megoldás, ami valamennyi magyarországi technikai előírásnak megfelel” – írja levelében a főigazgató.
A levél szerint Magyarország arra is kielégítő magyarázatot adott, hogy „a technikai kizárólagosság biztosításának feltételei teljesülnek, ezért a szóban forgó részek Rosatomnak történt közvetlen (azaz pályáztatás nélküli – a szerk.) odaítélése összhangban áll az EU közbeszerzési szabályaival”.
Jávor Benedek blogbejegyzésében leszögezi, hogy „az eljárásban egy szimpla hazugságra kívánják alapozni a két fél közötti alkut”. Idézte Aszódi Attila kormánybiztos korábbi nyilatkozatát, amelyben szerinte Aszódi elismerte, hogy éppen a Rosatom által szállított technológia nem illeszkedett a magyar előírásokhoz, ezért számos módosítást kértek az orosz féltől.
Ha viszont valóban egyetlen cég terméke képes megfelelni a magyar előírásoknak, akkor véleménye szerint az egész magyar szabályozás uniós jogba ütközik, mert adminisztratív eszközökkel biztosít önkényes előnyt egy piaci szereplőnek. Előrevetítette, hogy emiatt kötelezettségszegési eljárást fog kezdeményezni a Bizottságnál. „A történet végére még a mostani esetleges megállapodással sem kerül pont” – közölte.
Jávor úgy tudja, hogy az állami támogatás ügyében is körvonalazódik a megállapodás. Információi szerint a Bizottság tartja magát ahhoz, hogy állami támogatás van a projektben, viszont azt nem minősíti majd tiltott állami támogatásnak. Ehelyett jóváhagyják a magyar terveket, elfogadva azt az érvelést, miszerint máshogy nem biztosítható Magyarország energiaellátása.