Oxfordi professzor vitatja a magyar menedékjogi eljárás törvényességét

Fotó: MTI / SÛki Tam·s

-

Cathryn Costellónak, az Oxfordi Egyetem nemzetközi emberi jogi és menekültjogi professzorának a BBC szegezte neki a kérdést, hogy megfelel-e a nemzetközi, illetve az uniós jognak az az eljárás, amelyet Magyarország alkalmaz a határkerítésnél átmászó menedékkérőkkel szemben, akiket bíróság elé állít és kiutasít az országból. Costello meggyőződése, hogy nem.


Cathryn Costello szerint tisztességtelen és jogilag tarthatatlan, amit a magyar hatóságok tesznek, ezt az álláspontját az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is osztja. Merthogy a nemzetközi és az uniós jog precízen előírja, mit kell csinálni ilyen esetben, a magyar hatóságok eljárása viszont egyáltalán nem felel meg ezeknek.

A BBC riportere közbekérdez, „hát nem úgy van, hogy a menedékjogot abban az országban kell kérni, ahová először belép a menekült?” A professzor azt válaszolja, ezt a dolgot félreértik: az erről rendelkező dublini egyezménynek Szerbia nem tagja, arra tehát nem vonatkozik. Ha ilyenkor Görögországra gondolnak, ahol a menekültek beléptek az unióba, akkor figyelembe kell venni, hogy ott egyáltalán nincs működő menekültügyi rendszer, lehetetlen kötelezettséget pedig nem lehet a menekültekre róni, nem várható el tőlük, hogy olyan országban kezdeményezzenek eljárást, ahol reményük sincs arra, hogy ügyüket elbírálják. Épp ezért más uniós országok bíróságai nem is küldenek vissza menekülteket Görögországba. A magyar hatóságok érvelése ebben az ügyben félrevezető, manipulatív, a magyar álláspont pedig a nemzetközi és az EU-jog alapján is tarthatatlan – jelentette ki a professzor.


Itt meg is hallgathatja a BBC interjúját