Ötmilliárd ember nem kap normális sebészi ellátást

-

Bangladesben 100 ezer emberre 1,7 sebész jut. Nagy-Britanniában 35. Sokkal rosszabb a helyzet, mint korábban gondolták.


A világon tömegek halnak bele sebészi beavatkozással kezelhető betegségekbe, így sima vakbélgyulladásba vagy elakadt szülésbe. A BBC által idézett tanulmány szerint az ötmilliárd ember többsége alacsony vagy közepes jövedelmű országokban él. A fekete-afrikaiak 93 százaléka nem jut alapvető sebészi ellátáshoz.


Korábbi becslések csak azt vizsgálták, hozzáférhető-e az ellátás, ez a kutatás azonban azt is figyelembe vette, kétórás utazással elérhető-e az intézmény, a beavatkozás biztonságos-e, a páciens megengedheti-e magának a műtétet.

Andy Leather, a King's Centre for Global Health egészségügyi kutatóintézet igazgatója, a tanulmány egyik szerzője szerint gyalázatos a helyzet: „Olyan betegségek okoznak halált és nyomorítják meg az élőket, amelyeket jó sebészi ellátással meg lehetne előzni. Ugyanakkor egyre több embert taszít szegénységbe, ha műtétre szorul.”

A tanulmány szerint a megoperáltak mintegy negyede valójában nem engedhetné meg magának a beavatkozást. Szakemberek szerint csaknem 17 millió embert lehetett volna megmenteni 2010-ben műtéttel. Ez az összes halálozás harmada volt abban az évben. Műtét hiánya miatt többen halnak meg, mint AIDS-ben, tuberkolózisban és maláriában összesen.

A jelentés szerzői szerint, ha nem történik semmi, az több mint 12 ezer milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak 2030-ig. A kutatók szerint 420 milliárd dollárt (116 ezer milliárd forintot) kellene befektetni.

A legfontosabb feladat, hogy elegendő sebészt, altatóorvost és szülészt képezzenek: a jóléti államokban, köztük Nagy-Britanniában 100 ezer lakosra nagyjából 35, míg Bangladesben 1,7 sebész jut.