Öt grafikonon Magyarország bűnözése

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Nyilvánosak a legújabb bűnügyi statisztikák. Összességében húsz éve nem volt ilyen kevés bűncselekmény, egyre kevesebb a gyilkosság, viszont a korrupciós törvénysértések és a kifosztás az utóbbi időben egyre gyakoribbak.


Március közepén közzétette a Legfőbb Ügyészség a legfrissebb bűnügyi statisztikát, amiben már a 2013-as év adatai is szerepelnek. Fontos tudni, hogy itt nem az összes, Magyarországon elkövetett bűncselekmény szerepel, hanem csak a regisztráltak, vagyis, amelyekből született feljelentés. Egyes bűncselekmény-típusoknál, mint a szexuális erőszak vagy a korrupció, jelentős a látencia.

A mostani adatsorok érdekessége, hogy a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt két évtizedben sosem volt olyan alacsony, mint 2013-ban, 377 ezer 829 eset történt. 2013-ban 138 bejezett szándékos és erős felindulásban elkövetett emberölést számoltak.

A teljes beszámolót itt éri el.


A legtöbb bűncselekményt 1998-ban regisztrálták, akkor egy év alatt több mint 600 ezer történt.


Emberölés

A szándékos és erős felindulásban elkövetett emberölések száma arányaiban Pest megyében és a fővárosban, illetve a dél-dunántúli régióban magasabbak. A legkevesebb esetszám Nyugat-Dunántúlon van.


Uzsora és társai

2010-től lett kiemelt szándék az uzsora-bűncselekmények visszaszorítása. Ennek tudható be, hogy 2009-ben csak 8-at regisztráltak, az elmúlt két évben viszont 300 feletti esetszámot.


Az elmúlt öt évben a rablások több mint fele a központi régióban fordult elő, a déli megyék és a Nyugat-Dunántúl ilyen szempontból valamennyire fellélegezhettek. A kifosztás egyre gyakoribb.


A korrupció hol magasabb, hol alacsonyabb. Nehéz felderíteni, mert a szereplőknek a legtöbbször nem érdekük, hogy bármi kiderüljön.