„Őszinte és nehéz” beszélgetést folytatott Varsóban Orbán Viktor

Fotó: MTI/MTVA / Rafal Guz

-

Vendéglátója, Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szavaiból derült ki egyértelműen, hogy a két ország kormánya eltérően látja az orosz-ukrán konfliktust. A hagyományos magyar-lengyel barátságról azért mindketten hangsúlyosan megemlékeztek. Orbán régi szövetségese, Jarosław Kaczyński viszont Putyin miatt nem állt szóba a magyar kormányfővel.


Alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét az ukrajnai helyzet ügyében Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök Orbán Viktor kormányfővel tartott tárgyalása után. A magyar miniszterelnök inkább csak az uniós egységre tette a hangsúlyt.


Őszinte és nehéz beszélgetést folytattunk az Európai Unió és a visegrádi országok Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú

– jelentette ki Kopacz a két kormányfőnek a megbeszélést követő közös sajtóértekezletén.

A lengyel miniszterelnök emlékeztetett az 1848-as és az 1956-os lengyel-magyar szolidaritásra. Azzal folytatta, hogy a rendszerváltás során a két országnak joga volt önállóan dönteni sorsáról, és nyomatékosította: ugyanolyan jog illeti most meg Ukrajnát. Elmondta, hogy a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben. Ezért alapvető Lengyelország szempontjából „Oroszország Ukrajna elleni agressziójának” elítélése, és ugyanolyan fontos a visegrádi együttműködés is - tette hozzá Kopacz. Kijelentette: „Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel”.

Az elmúlt pár hétben Angela Merkel német kancellárral, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozó Orbán Viktor Ukrajna ügyében ismét üdvözölte a múlt héten kötött – de máris összedőlőben lévő – második minszki megállapodást, amely szerinte az Európai Unió a közös európai álláspont alapjává tett. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy


Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő


A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre – sorolta Orbán Viktor a minszki megállapodást idézve.


Orbán Viktor miniszterelnök


Ő is kitért a magyar-lengyel barátságra, amely mellett, mint mondta, továbbra is eltökélt. „Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben – fogalmazott. – Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt – idézte fel –, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, „mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk".


Kaczyński már nem áll szóba Orbánnal

Jarosław Kaczyński, az ellenzéki Jog és Igazság (PiS) nevű jobboldali, konzervatív párt elnöke viszont visszautasította a meghívást, hogy találkozzon Orbánnal - idézte a Rzeczpospolita című lap Mariusz Błaszczakot, a PiS frakcióvezetőjét. Kaczyński pártja korábban jó kapcsolatokat ápolt a Fidesszel, de a magyar kormány oroszbarát politikája miatt ez már a múlté. A PiS szerint Orbán felrúgta az európai szolidaritást azzal, hogy Budapesten fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Błaszczak egyébként nem csak a magyar miniszterelnökre neheztel, hanem Angela Merkel német kancellárra és François Hollande francia elökre is, akik Minszkben tárgyalóasztalhoz ültek Putyinnal.