Összecsaptak a képviselők a kivándorlásról

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

4 órás vitanap volt a parlamentben, a kormánypártok szerint általános tendenciáról van szó, és ők amúgy is mindent megtesznek azért, hogy a magyarok visszatérjenek. Az ellenzék szerint nagy a kormány felelőssége, és bagatellizálja a problémát. Pócs János fideszes politikus tartja magát a korábbi érvrendszerhez: Gyurcsány és Bajnai bűnei túlmutatnak a kommunizmusén is.


„Általános tendencia Európában a migráció, európai összevetésben pedig alacsony a külföldön élő magyarok száma” – fejtette ki vitaindítójában Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Szerinte a fiatal felnőtteké a „legveszélyeztetettebb” korosztály a statisztikák szerint, így a kormány legfontosabb feladatának a szociális biztonság megteremtését és a gyermekvállalás segítését tekinti.


A köznevelési államtitkár kiemelte azt is: az ország iránti kötődést a köznevelési rendszer fejlesztésével erősítenék, mivel az általános iskolai élmények nagyban befolyásolják a személyiség kialakulását. Czunyiné felvetette azt is, hogy a 2011-es magyar és a 2010-es német adatok szerint jóval több német állampolgárságú hallgató (6,4 százalék) tanult külföldön, mint magyar (2,2 százalék).

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András hosszan sorolta, mióta mennyien lehetnek kint. Maximum 450 ezerre tette a részben külföldön élő magyarok számát. A kormány feladata szerinte, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, ami megfelelő szakmai életutat és perspektívát kínálhat a fiataloknak. Hozzátette, hogy ha az Európai Bizottság által közzétett, az elmúlt tíz évre vonatkozó elvándorlási arányszámokat nézzük, akkor a közép-kelet-európai államok közül Magyarország az utolsó helyen áll.


Az ellenzék szerint a probléma súlyos, Pócs szerint Gyurcsány és Bajnai volt az

Az MSZP vezérszónoka, Bangóné Borbély Ildikó viszont úgy látta, a tömeges elvándorlás a Fidesz-KDNP kormányzásának eddigi legszomorúbb, egyben helyrehozhatatlan következménye. Szerinte a kormány nem veszi komolyan a súlyos problémát, pedig a folyamat keresztülhúzhatja a gazdaság rendbetételével kapcsolatos elképzeléseket is.


A Jobbik elnöke, Vona Gábor is a kormányzat felelősségét emelte ki: szerinte élhetetlen az az ország, ahonnan fiatalok ilyen nagy számban vándorolnak ki. Ezt közép-európai problémának is látja. A kivándorlók szerinte „szociális menekültek”, nem kalandvágyból költöznek külföldre.

Az LMP-s Schiffer András „elmúltnyolcévezett”, szerinte nem lehet csak ezt a kormányt felelőssé tenni. Szerinte az elvándorlás „ugyanígy rombolja a társadalom szövetét, mint a XX. századi tragédiák”. Schiffer szerint néhány éven belül 7 millió környékére csökkenhet a lakosság száma, ami fenntarthatatlanná teszi a nyugdíjrendszert és a közszolgáltatásokat.

A fideszes Mátrai Márta szerint viszont egyetlen kormánynak sem róható fel az elvándorlás, hiszen az uniós csatlakozás teremtette meg a kedvező feltételeket. „Az ellen nem lehet sokat tenni, hogy egyes európai országok nem képeznek megfelelő számú szakembert, és szerinte ehelyett csak magukhoz vonzzák a hátrányosabb helyzetű országok képzett munkaerejét.”

Képviselőtársa nem volt ennyire nagyvonalú: Pócs János fideszes képviselő emlékeztetett, már Gyurcsány Ferenc megüzente, hogy el lehet menni az országból, és végül nemcsak fiatalok távoztak, hanem munkahelyteremtő cégek is. Pócs hozzátette: több kárt okozott az országnak a Gyurcsány-Bajnai kormány, mint ötven év kommunizmus. Pócs szerint különösen felháborító, hogy „anya képviselők” reklámozzák, hogy mennyivel jobb külföldön élni.


A kormányzati zárszóban Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára arról beszélt, a probléma az, ha valaki nem lehetőségként, hanem kényszerként éli meg, hogy Magyarországot el kell hagynia. Megjegyezte, sok nyugat-európai ország tárt karokkal várja a szakképzett közép-európai munkaerőt. A statisztikák szerint sokan is jönnek vissza.


Czomba Sándor szerint meg kell teremteni az itthon maradás feltételeit, meg kell oldani a bér- és munkahelyproblémákat, amiért a kormány már eddig is számos intézkedést hozott az elmúlt években. „A legfőbb cél, hogy legyen érdemes hazatérni.”