Oroszország 3 nap alatt el tudná foglalni a balti országokat

Fotó: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

-

Ha Oroszország betörne a Baltikumba, 3 nap alatt elsöpörné a NATO-erőket – áll egy frissen közzétett amerikai jelentésben.


A Rand Corp. katonai és civil szakértői által összeállított jelentés sötét képet fest egy esetleges háborús forgatókönyvről: ha Moszkva úgy döntene, hogy bevonul a balti országokba, 60 óra alatt Rigát vagy Tallinnt ostromolhatná. A jelenleg a térségben állomásozó NATO-erőket pillanatok alatt félresöpörnék az oroszok – írja a Foreign Policy nevű külpolitikai szaklap.


A tanulmány szerint a NATO elbambult, amíg Oroszország – főleg a Krím félsziget annektálása után – rendkívül megnövelte a katonai képességeit. Az esetleges támadást követő gyors vereség nem hagyna túl sok mozgásteret a nyugati hatalmaknak: vagy véres ellentámadást indítanának, ami a háború elfajulásához vezetne, vagy a hidegháborút visszaidézve nukleáris csapással fenyegetőzhetnének. Egy harmadik lehetőség, hogy elismerik a vereséget, ami szintén egy hidegháborús felállást eredményezne.A vészmadárkodás mellett a Rand Corp. egyfajta megoldási tervvel is előállt: úgy vélik, hogy évi 2,7 milliárd dolláros ráfordítással meg lehetne annyira erősíteni a keleti határvidéket, hogy az elrettentse Oroszországot az inváziótól.

A tanulmányt kedden tették közé – aznap, amikor Ash Carter, amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy további nehézfegyvereket és páncélos hadosztályokat kíván vezényelni a Kelet-Európában állomásozó egységekhez. Jelenleg két amerikai gyalogos ezred teljesít szolgálatot Európában: egy Olaszországban, egy másik pedig Németországban.