Orosz nyelvű propagandacsatornát indított az Iszlám Állam

Fotó: Furat Media

-

Furat Media néven indított az Iszlám Állam orosz nyelvű propagandaplatformot, amellyel elsősorban a kaukázusi muzulmán lakosságot igyekeznek elérni. A lépést sokan a dzsihadista terrorszervezet erősödése jelének tartják.


Az Iszlám Állam már korábban is sikeresen vonzott be szélsőségeseket Oroszország területéről: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint jelenleg mintegy 2 ezer orosz állampolgár harcol az Iszlám Állam oldalán Irakban és Szíriában; Nyikolaj Patrusev biztonsági főnök pedig júniusban kijelentette, hogy lehetetlen gátat szabni a harcosok kivándorlásának – számol be a Guardian.


Noha az orosz ajkú dzsihadisták már korábban is posztoltak videókat az interneten, most Furat Media néven létrehoztak egy új egységet, amely jellemzően a közösségi médiát – így a Twittert, a Facebookot és a Tumblrt – árasztja el az Iszlám Államtól megszokott brutális tartalmakkal.

A Furaton keresztül jelentették be az iszlamisták azt is, hogy új „államot alapítottak”, méghozzá Oroszországon belül, az Észak-Kaukázusban. A Kaukázusi mudzsáhidok egysége címmel szintén a Furaton jelent meg a kaukázusi szélsőségesek egyfajta ars poeticája is.A közösségi médiák folyamatosan igyekeznek lekapcsolni a dzsihadista terrorszervezetekhez köthető fiókokat, ám azok száma így is folyamatosan növekszik. Egy 2014-es felmérés szerint mintegy 46-70 ezer olyan profil van a Twitteren, amely az Iszlám Államhoz köthető – ezek mindegyikét átlagosan ezren követik, ami jóval magasabb, mint a szokványos fiókok esetében. Az orosz VKontakte közösségi oldal már sikeresen letörölte a Furat profiljait, a Facebookon azonban újra és újra felbukkannak.


A Furat legfőbb célja a kaukázusi, például csecsen iszlamisták toborzása, ám a belső-ázsiai volt szovjet tagállamokra is igyekszik kivetni a hálóját. Emellett a már az Iszlám Állam kötelékében harcoló orosz ajkúaknak is nagy tételben gyártanak propagandaanyagokat, amelyeket DVD-n is terjesztenek.