Örömapa lett Erdogan elnök

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

A török elnök lányát elvette egy nagyvállalkozó fia. A lagzira 6 ezer vendéget hívtak meg, hogy osztozzon örömükben.


A szigorú biztonsági intézkedések mellett, 6 ezer meghívott vendég jelenlétében tartották Isztambulban Sümmeyye Erdogannak, a török államfő, Recep Tayyip Erdogan 30 éves lányának és Selcuk Bayraktarnak, egy török vállalkozó fiának esküvőjét.

A pár, amely csak idén márciusban jegyezte el egymást, egy Márvány-tenger melletti exkluzív helyszínt választott az ünnepségre. A ceremónia egy Korán-részlet felolvasásával kezdődött. A két tanú a leköszönő miniszterelnök, Ahmet Davutoglu és a hadsereg vezérkari főnöke, Hulusi Akar tábornok volt. Az esküvőn megjelent Avaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is.

Davutoglu az Erdogannal kialakult nézeteltérések miatt a múlt héten jelentette be, hogy lemond a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetéséről, és így a kormányfői tisztségről is. Azzal, hogy megjelent az esküvőn, azokat a híreszteléseket próbálta eloszlatni, hogy konfliktusba keveredett az államfővel.

Az esküvőt Isztambul Kücükcekmece nevű elővárosában, egy kultúrközpontban tartották. A rendőrség több utcát lezárt a környéken.

A menyasszony az amerikai Indiana államban szociológiát és politikai tudományokat tanult, és a londoni School of Economics egyetemen diplomázott. Erdogan miniszterelnöksége idején az AKP tanácsadója volt, egészen addig, amíg apját 2014-ben államfővé nem választották. Alelnöke egy nők jogait védő iszlámbarát csoportnak.

A vőlegény családja a Baykar konszernhez tartozik. Ez a cég a török hadiiparban tevékenykedik, egyebek között drónokat gyárt. A vőlegény az isztambuli műszaki egyetemen kezdte tanulmányait, és az egyesült államokbeli Georgia műszaki egyetemen doktorált.

Erdogannak két fia és két lánya van. Egyik lánya, Esra a török energiaügyi miniszter, Berat Albayrak felesége.