Óriási kibertámadás érte Ukrajnát

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

A kijevi repülőtéren késésekre kell számítani, egy hajózási társaságot és a legnagyobb orosz olajvállalatot is érinti a kibertámadás.


Hackertámadás áldozata lett az ukrán kormány - írja a Telegraph. A vírus az ukrán légitársaság, az Antonov szervereit is érinti, ezért a légi közlekedésben késésekre lehet számítani. Egy ukrán újságíró azt írja, leálltak a benzinkutak az országban. A csernobili atomerőmű honlapja sem elérhető, de azt az ukrán belügyminisztérium állította le biztonsági okokból.Kateryna Kruk oldalán az is olvasható: három éve tartanak a konfliktusok Ukrajnában, és sokat látott ezalatt, de a mai kibertámadás ijesztő.
A belügyminisztérium honlapját és a bankok oldalait is zárolták. Minden hivatalos információ a hatóságok Facebook- és Twitter-oldalain terjed. Az állami energiaszolgáltató szerverei is leálltak, a Kijevenergo telephelyén a nap végéig leállították a számítógépeket. Rozenko Pavlo miniszterelnök-helyettes azt mondta, sem ő, sem a parlamentben dolgozó munkatársai nem tudnak hozzáférni számítógépeikhez, mert azokat is megfertőzte a vírus.Az Egészségügyi Minisztérium még azelőtt leállította szervereit, hogy elért volna hozzájuk a támadás. A bankok leállása miatt szünetel a bankkártyás fizetés a kijevi metró vonalán. Legalább 30 bank érintett a támadásban, köztük a magyar OTP ukrán leányvállalata is.

A támadáshoz a Petya nevű zsarolóvírus egy továbbfejlesztett változatát, a Petrwapet használták. Ez arra kényszeríti a felhasználót, hogy 300 dollárnyi bitcoin értékben vásároljon meg egy kódot, amivel megmentheti az adatait, mielőtt vírusosak lennének. Hasonló a Wannacry nevű vírushoz, ami májusban okozott problémát.


A vírus ebben a szakaszban már megállíthatatlan

- mondta Robert Edwards, kiberbűnözés-szakértő a Telegraphnak.


Nem csak Ukrajnát érte a vírus

A legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosnyefty is szerverleállásról számolt be. A dán hajózási vállalat, a Maersk is megerősítette, hogy a rendszerüket kibertámadás érte. A spanyol élelmiszer-ipari vállalat, a Mondelez rendszerét is érte a támadás. Litvániából is jelentették, hogy néhány cégnél észrevették a zsarolóvírust.
A dán Maersk mellett több más szállítmányozással foglalkozó cég is leállt. A Telegraph megkereste az APM rotterdami központját, de nem válaszoltak.

Az EuroMaidanPress egy teljes körű felsorolást írt a vírusos ukrán rendszerekről.
Holnap, június 28-án ünneplik az Alkotmány napját Ukrajnában. 1996-ban ezen a napon fogadták el a független Ukrajna első alkotmányát.
Kedd reggel egy pokolgép robbant az ukrán katonai hírszerzés egyik tisztjének autójában. A tiszt meghalt a terrortámadásban.