Ördöglakatban látta a jövőt a Fidesz szürke offshore lovagja

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Választási csalás gyanúja miatt még a voksolás megismétlése is felmerült abban a kecskeméti körzetben, ahol Horváth Zsolt nyert 2006-ban. Az eltitkolt offshore cégei miatt kínos helyzetbe került fideszes politikust még egykori ellenfele is szerényen élő úriembernek írja le, a hivatalos cégügyeiből pedig az látszik, hogy egy díjnyertes játékba próbált befektetni, nem sok sikerrel.


Visszahúzódó, csendes, szürke emberként írták le ismerősei Horváth Zsoltot. A négy cikluson át parlamenti képviselőként, egészségügyi szakpolitikusként dolgozó Horváth jelenleg már nem aktív, de a Fidesznek továbbra is tagja. A politikusról vasárnap derült ki, hogy eltitkolt offshore cégei vannak, amelyet a vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

Ez a panamai adóparadicsomban alapított offshore cégekről szóló hatalmas adatmennyiségből derült ki. Az adatokat egy nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet, az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) szerezte meg és dolgozta fel. A szervezetnek Magyarországról a Direkt36 a tagja, a fideszes politikus ügyeiről az oknyomozó portál számolt be részletesen.

Horváth felbukkanása a kiszivárgott iratokban kellemetlen a Fidesznek, hiszen a párt korábban élesen kritizálta azokat a közéleti szereplőket, akiknek offshore céges kötődéseik voltak. Így nem meglepő, hogy a Fidesz hétfőn elhatárolódott a politikustól, lapunknak azt írták, hogy Horváth Zsolt tagja még maradt a pártnak, de jó ideje nem állnak vele kapcsolatban. A Fidesz szerint a politikus saját maga felel a tetteiért, a pártnak semmi köze a magánügyeihez.


Horváth Zsolt balra


Az 52 éves Horváth Zsolt a Bács-Kiskun megyei Szeremlén született, orvosi egyetemet végzett, majd elvégezte a SOTE fogorvosi karát is. Ezt követően a Bács-Kiskun Megyei Kórházban, majd egy kecskeméti rendelőintézetben is fogorvosként dolgozott. A Fidesz honlapján jelenleg elérhető, évek óta nem frissített életrajza szerint a felesége vegyészmérnök.

A Fideszbe 1989-ben lépett be, 1998 és 2014 között Kecskemét (Bács-Kiskun 2. vk.) egyéni parlamenti képviselője volt. Az első Orbán-kormány idején szerepelt többet, 2000-ig a parlamenti frakció szóvivői posztját is ellátta. Az első Orbán-kormány alatt rövid ideig (2000. június 1-től 2001. május 15-ig) államtitkár az Egészségügyi Minisztériumban, a 2010-es kormányváltás után egy évig miniszteri biztosi posztot töltött be az Emberi Erőforrás Minisztériumában.

A 2006-os parlamenti választási győzelem nem volt egyszerű a számára. Az eredmény meglehetősen szoros volt, Horváth az első fordulót elvesztette, a második fordulót 239 szavazattal nyerte meg. Ráadásul a helyi választási bizottság 2006. április 26-án úgy döntött: meg kell ismételni a második fordulót.

A bizottság elfogadta az MSZP kifogását, amely arról szólt, hogy kisbusszal szállították az urnához a szavazókat, a résztvevők fejenként 1500 forintot kaptak. A kampánycsendsértés gyanúja is felmerült, olyan szórólapot osztogattak, amely szerint az MSZP-SZDSZ jelöltje visszalépett. A szocialisták feljelentésére rendőrségi nyomozás is indult.

Horváth Zsolt végig az állította, provokáció történt, szerinte a szavazatvásárláshoz és a szórólapok terjesztéséhez nem volt köze a Fidesznek. A területi választási bizottság néhány nap múlva helyben hagyta az elsőfokú döntést. A bizottság először négy-négy arányban szavazott, így nem született döntés az ügyben, a megismételtet a szavazáson is patthelyzet alakult ki, majd az elnök az MSZP javára döntött.

A megyei bíróság viszont megváltoztatta a korábbi döntéseket. A bíróság úgy érvelt: történtek ugyan jogsértések, de ezek nem befolyásolták a szavazás eredményét. A Fidesz is a választás megismétlésével számolt, erre utalt, hogy Orbán Viktor kampányolásba kezdett és választási gyűlést hívott össze a városban. A rendezvényt a Fidesz számára kedvező bírósági ítélet után is megtartották. Orbán a beszédében a bíróság döntéséről azt mondta: az igazság és a jogállamiság győzedelmeskedett.


Fokozatosan kiszorult

A Direkt36-nak egyik volt frakciótársa azt mondta Horváthról, hogy „csendes volt a frakcióüléseken”. Hasonlóan fogalmazott Király József, aki Horváth MSZP-s kihívója volt a 2010-es parlamenti választáson. „Teljesen normális volt, még a kampányban is kerülte a személyeskedést” – mondta róla a VS-nek a szocialista politikus. Szerinte Horváth nem volt markáns szereplője a helyi politikai életnek, az egészségügy érdekelte, a kecskeméti kórház fejlesztését egyengette.

Kecskemét városának alpolgármesteri posztját is betöltötte 2002 és 2006 között. Ezt a pozíciót nem főállásban, hanem társadalmi megbízatásban látta el. Az önkormányzatnál semmilyen bizottságnak nem volt tagja, az önkormányzati törvény ezt már akkor sem tette lehetővé.

Az elmúlt években fokozatosan háttérbe szorult, a 2014-es parlamenti választáson már nem került be a Fidesz egyéni jelöltjei közé. Választókörzetében Zombor Gábor indult, aki 2010-ben még egy másik kecskeméti választókörzet jelöltje volt, így akkor még Horváth és ő is indult. A Fidesz 2014-ben Kecskeméten már Zombor mellett egy újoncot, Salacz Lászlót indította. Király József, az MSZP kecskeméti és megyei elnöke szerint Horváthot ezt követően Kecskeméten egyre ritkábban látták, úgy tudja, a politikus Budapestre költözött.

A Direkt36 szerint Horváth Zsolt neve két offshore cégben jelenik meg. Az egyikbe igazgatóként még aktív politikus korában, 2013-ban szállt be (Excelle Media International). A másikba politikusi pályája végén, 2014 szeptemberében lett résztulajdonos (Mayer & Collins Trading Company). A cégeknek közük lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásához, ami a 2007-ben Magyarországon feltalált Okostojás (Smart Egg) nevű logikai játék nemzetközi befuttatására jött létre.


Smart Egg

A Smart Egg nevű, díjnyertes, ördöglakatszerű labirintusjátékot Zagyvai András építész találta fel, aki a cégadatok szerint két céget is alapított erre: 2012-ben létrehozta az Art & Smart Egg Innovációs Kft.-t, majd 2013-ban másokkal együtt megvette az akkor már évek óta működő Játék-Color Kft-t, majd átnevezték Art Egg Hungary Kft-vé. Horváth mindkettőbe 2014 februárjában szállt be, és ugyanaznap meg is emelték a jegyzett tőkéket fél- illetve egymillió forintról 3-3 millióra. 2014-ben mindkét cég veszteséges volt, 1,6 illetve 11 milliós mínusszal zártak. A játékról a különböző kereskedő szakoldalakon azt írják, kifutott termék, már nincs készleten.


Horváth Zsolt vagyonnyilatkozatában nem szerepelt az offshore céges szerepvállalása. A Mayer & Collins Trading Companyba 50 ezer dollárral (kb. 14,2 millió forinttal szállt be). A Direkt36 szerint 14 éves politikai pályafutását nulla forint megtakarítással és mintegy 14 millió forintnyi tartozással fejezte be.

Király szerint Horváthon nem lehetett látni, hogy vagyonos lenne. „De ha vagyonos lett volna, akkor sem kérkedett volna vele” – mondta a szocialista politikus Horváth visszafogottságára utalva. Mobiltelefonján hétfőn többször is kerestük Horváthot, de nem sikerült elérnünk.