Orbán Viktor váratlanul megszólal a választási irodás balhé után

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A miniszterelnök sajtótájékoztatót tart délután, Lázár János holnapi kormányinfója viszont elmarad.


(Frissítés 14.05: Orbán Viktor ezt jelentette be)

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart ma délután az Országgyűlésben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a miniszterelnök a Nemzeti Választási Irodánál történtekre reagál-e. Erre vonatkozó kérdéseinkre a kormányfő sajtófőnöke azt írta: “2 óra és 12 perc múlva kiderül”, hogy miről szó.

Közben a 444.hu úgy értesült, hogy elmarad Lázár János csütörtöki kormányinfója. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökönként megtartott sajtótájékoztatóin számol be a kormány döntésekről, illetve állja az újságírói kérdéseket is. A lap úgy tudja, „családi elfoglaltság miatt” marad el Lázár szereplése.

A Fidesz keddi közleményében azt írta: “Immár sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni. Nyilvánvaló, hogy csak a botránykeltésben érdekeltek”.

Gulyás Gergely, a párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz semmilyen módon nem érintett a választási iroda épületénél kedden történt eseményekben. A politikus szerint a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, mivel az lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását is.

Nagydarab, kopasz emberek kedden reggel a választási irodánál megakadályozták, hogy az MSZP-s Nyakó István adhassa be előbb a népszavazási kérelmét. A kopasz férfiak segítségével végül egy idős asszony, Erdösi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége tudta előbb benyújtani a kérdését.

Azért akart mindenki korán odaérni, mert várták, hogy a Kúria az előző, vasárnapi népszavazásról szóló beadványról döntsön. A döntés nyilvánosságra hozatala után lehet ugyanis újabb népszavazási kérdést beadni az NVI-hez ugyanabban a témában. De csak egyet – aki az első, annak a kérdését vizsgálják majd, a többiek hoppon maradnak.

A kopaszok valószínűleg a „Fradi Security” tagjai lehettek, ezt állították a Fradi szurkolói, de több férfit a Facebook-oldaluk alapján is be lehetett azonosítani. A Kubatov Gábor Fidesz-alelnök vezette Ferencváros viszont közleményben határolódott el tőlük.