Orbán Viktor tiszta vizet öntene az amerikaiak poharába

Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

-

A kormányfő egyelőre nem tudja, miért készítettek az amerikaiak akciótervet, de szerinte a sunyiságuk, a ravaszkodásuk, a diplomáciai ügyeskedésük irritálja az embereket.


Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok műveleti területté nyilvánította az országot, és a több százmillió dolláros akciótervvel nyomás alá helyezte a magyar kormányt. Az okokat a kormány egyelőre nem tudja, de nem örül a hírnek, amelyről „nyilvános előadásokból” szerzett tudomást. (Sarah Sewell helyettes külügyi államtitkár minapi előadásának teljes szövege itt, erre panaszkodott André Goodfriend ideiglenes ügyvivőnél a Külügyminisztérium. Victoria Nuland helyettes államtitkár korábbi előadása is nagy visszhangot váltott ki idehaza.)

Pedig Orbán Viktor szerint a két ország együttműködésének megvannak a lehetőségei. „Ha valaki együtt akar működni Magyarország vagy Közép-Európa bármely kormányával, bármely jó cél érdekében, akkor mi arra nyitottak vagyunk, nem kell bennünket nyomás alá helyezni, nem kell pénzt elkölteni a hátunk mögött, nem kell ellenünk szervezni semmit, hiszen mi a józan ész talaján állunk, és minden jó cél érdekében mindenkivel szívesen működünk együtt” - mondta a kormányfő a Kelet-Közép-Európa-Kína csúcstalálkozót megelőzően Belgrádban.


Ez az egyik előadás, amelyről Orbán Viktor beszélt


A kormány keresi a gyors kiutat ebből a helyzetből, és azt vizsgálja, van-e vajon összefüggés a folyamatban lévő, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodások és a mostani amerikai akcióterv között - mondta a miniszterelnök. (Az akciótervről és a magyar kormány első reakciójáról itt írtunk bővebben.)

„Jobb, hogyha az emberek tudják, mi a helyzet, az a jó, ha tiszta vizet öntünk a pohárba” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarországon is inkább a sunyiság, a ravaszkodás, a diplomáciai ügyeskedés irritálja az embereket, „mert ha valaki akar tőlünk valamit, akkor mondja meg egyenesen, a magyar ember ehhez van szokva, ezt kedveli, szereti tudni, hogy tiszta a víz a pohárban”.