Orbán Viktor Jaroslaw Kaczynskival találkozott Lengyelországban

Fotó: MTI/EPA / Stephanie Lecocq

-

Hogy miről tárgyalnak, pontosan nem tudni, de van lengyel lap, amely tudni véli, mit esznek vacsorára.


A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió közölte, hogy a magyar kormányfő szerdai magánlátogatásán Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével találkozott a lengyel-szlovák határ melletti Niedzica (magyarul Nedec, 1918-ig Magyarországhoz tartozott) egyik panziójában. A megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak. Arról, hogy a magyar miniszterelnök a PiS politikusaival készül találkozni, elsőként a VS.hu adott hírt.)

A Gazeta Lubuska szerint a két politikus a Zöld Bárány hotelben találkozott, a lap tudni véli, hogy a vacsora menüjén leves, pisztráng és máktorta is szerepel.A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő csütörtöki budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében. A TVP Info-nak nyilatkozó kommentátorok szerint a találkozó másik témája az európai migrációs válság is lehet.

Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire.


Nedec és környéke festői hely