Orbán: civilizációs katasztrófa felé közelítünk

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Közös fellépésre szólította Magyarországot migránsügyben Orbán Viktor miniszterelnök.


13:45

Trencséni Dávid

Orbán szerint Brüsszel cselre készül és ha az országokkal nem tud megállapodni, akkor baloldali városokba költöztetnek menekülteket. Orbán arra célzott, hogy Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke idén tavasszal Szegeden kijelentette: „Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is. ... (Orbán) ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között.” Szegedről szólva kijelentette: „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.


13:42

Trencséni Dávid

Orbán most tart, sőt, fél az ide igyekvők más kultúrájától. 2014-ben még azt mondta Rijádban: „tiszteljük az arab kultúrát, és elismerjük azt, ahogyan ők berendezték és a világ egyik legsikeresebb részévé tették a saját világukat.”


13:37

Trencséni Dávid

Orbán a menekültek számának emelkedésére számít. A KSH ezzel szemben azt jelzi, hogy idén az első fél évben 22 ezren kértek menedékjogot Magyarországon, míg tavaly 70 ezren. Idén összesen 6 menekültet fogadott be a magyar állam.


13:35

F.Szabó Emese

Előremutató önvédelmi migránspolitikát fogok javasolni Pozsonyban. Civilizációs katasztrófához vezet, amit most Brüsszel képvisel. Lassan és feltartóztathatatlanul halad. Európa még több, a kapuin kopogtató emberre számíthat a következő évtizedekben. Nem minden állam lehet az unió tagja és nem lehet minden ember uniós polgár csak azért, mert ezt szeretné. A brüsszeli bürokratát azt az érzetet keltik, hogy ezt az életet könnyű elérni, csak ide kell jönni.


13:34

Trencséni Dávid

A miniszterelnöknek az Európai Unió versenyképességének romlása fáj. Idehaza sem jobb a helyzet: egy augusztusi hír szerint két helyet javított Magyarország a világ egyik vezető üzleti iskolájának számító svájci IMD versenyképességi rangsorában, így a 61 vizsgált országból már a 46.-ak vagyunk. Ezzel Magyarország az amúgy elég sok helyet visszaeső Mexikó és Kazahsztán közé ékelődik be a sorban.


13:33

F.Szabó Emese

A mi javaslatunk szilárd alapokon nyugszik, ezt képviseljük a szeptemberi pozsonyi csúcson is. Azt javasoljuk, térjünk vissza a nemzetek Európájához. Az EU-t gazdasági szempontból is fel kell rázni, Európa ma a globális GDP sokkal kisebb arányát állítja elő. Sokkal borúlátóbbak a kelet-európaiaknál például a finnek. Mi nem kilépni akarunk, hanem megjavítani, ami van. Meg kell fontolni egy európai hadsereg felállítását.


13:30

F.Szabó Emese

Népszerű, de olcsó dolog lenne elverni a port Juncker úron, de most értelmes vitára és egységre van szükség Európában. Nemcsak a britek nem elégedettek Brüsszellel. A modernkori népvándorlás idején a terror beköltözött Európába. Ami Franciaországban, Németországban megtörténhetett, az bárhol megtörténhet Európában. A bajt azok okozták, akik naivitással kezelték a bevándorlás kérdését. A naiv politika bódulatot okoz, ma ez a naivitás Brüsszelben általános. Ködként üli meg a hiú remény, hogy a dolgok maguktól visszazökkennek a megszokott, jómódú állapotokba. Meg sem kottyan néhány muszlim bevándorló. Ezért Magyarország azt vallja, Brüsszelnek fel kell ébrednie


13:30

Trencséni Dávid

Annyira azért nem áll jól Nagy-Britannia most. Itt olvashat erről.


13:28

F.Szabó Emese

De van egy kis bökkenő. A magyar emberek helyzete nem ennyire egyszerű. Magyarország nem önálló glóbusz, amely saját tengelye körül forog. Európa közepén vagyunk, amely most vészjósló időket él át. Ha nem képes válaszokat adni a kihívásokra, még gyengébbé válik. A Brexit nem lehetőség, hanem kőkemény realitás. Nem Nagy-Britanniáért kell aggódnunk. Nem London okozza a fejtörést, hanem Brüsszel, a Brexit az európai politika kudarca, ráadásul a sértődöttet játsszuk.


13:28

Trencséni Dávid

Az EB-sikerről egy szó sem esett - szegény focisták.


13:27

F.Szabó Emese

Jó úton, jó pályán haladunk, van jövőnk. Minden magyar ember életének van értelme, ismét egy közösség, egy nemzet vagyunk. A nyáron örülhettünk olimpikonjaink sikereinek is. Megmutatták, milyen remek érzés magyarnak lenni.


13:26

Trencséni Dávid

2012-ben az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint sokkal inkább 75,5 százalékon állt, mintsem 78,3 százalékon.


13:24

F.Szabó Emese

A gazdaság 2 százalék felett bővült. Tisztességes darabot sikerült lefaragni az államadósságból, 78,3 százalékról az év végére 77,4 százalék lesz. Ennek még az IMF is örülne, ha nem küldtük volna őket haza. Közben nincs infláció. Egyre több család engedheti meg magának, hogy elmenjen nyaralni - sorolta Orbán a remek számokat és híreket. Az iskolakezdés is egyre kevésbé terheli meg a szülők pénztárcáját. Minden évben történik pozitív változás, az idén a tanulók kétharmada kap ingyen tankönyvet. Azt akarjuk, egyetlen családnak se jelentsen gondot a megélhetés. Az a cél, hogy mindenki léphessen előre.


13:22

F.Szabó Emese

A kormányzati ciklus felénél vagyunk. Országos közmegegyezés van abban, hogy munkás évek állnak mögöttünk. 2013 óta növekszik minden évben az emberek keresete, sikerült megőrizni a nyugdíjak értékét. Csökkentettük a rezsit, megvédjük a rezsicsökkentést és megvédjük nyugdíjak értékét is. Kimentettük az embereket az adósságcsapdából. 2012 nyarán a dolgozók száma 3,8 millió volt, mára 400 ezerrel többen dolgoznak, csak 227 ezer embernek nincs állása 100 ezer felett van a betöltetlen állások száma. Célunk a teljes foglalkoztatottság.


13:22

Trencséni Dávid

Orbán szerint jól teljesít a mezőgazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal szerint: „A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6%-kal csökkent az első előzetes adatok szerint. Jelentősen, 30%-kal visszaesett a kukoricakibocsátás, a csökkenés egyrészt a magas előző évi bázissal, másrészt a növények számára kedvezőtlen száraz időjárással magyarázható. A főbb kalászosok volumene (a zab kivételével) azonban emelkedett, összességében a gabonafélék kibocsátása 14%-kal mérséklődött.”


13:21

F.Szabó Emese

Ma általános életérzés, hogy zűrzavaros időket élünk. Fel kell mérnünk lehetőségeinket, fel kell mérni a helyes irányt, már ha urai akarunk lenni annak, ami előttünk áll. Először rögzítsük, hol tartunk.


13:20

F.Szabó Emese

Sűrű események vannak mögöttünk. Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, terrortámadások voltak, lezajlott az olimpia.


13:19

F.Szabó Emese

Orbán Viktor a pódiumon.


13:12

F.Szabó Emese

Megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka.