Tiborczék nem csak bérlik, meg is veszik a keszthelyi kikötőt

Fotó: MTI/MTVA / Burger Barna / MTI/MTVA / Burger Barna

-

A Népszabadság megkapta a véletlenül kimaradt mellékletet, ebben a város szándéknyilatkozata található az eladásról.


Az Átlátszó.hu derített arra fényt, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak is van érdekeltsége abban a cégben, amely megvásárolta a keszthelyi kikötő üzemeltető céget a várostól hétmillió forintért. Emellett 15 évbe bérbe vette a település tulajdonában levő 7500 négyzetméteres területet nettó 53,9 millió forintért. Ezt követően a kikötőüzemeltetővel szerzett opcióval élve Tiborczék megvásárolták a területen álló épületeket és eszközöket.


Az Átlátszó az önkormányzattól megkapta a megállapodást, de abból egy melléklet hiányzott, ezt kérte most ki a Népszabadság. Ebből kiderül, Keszthely nem csupán bérbe adta a kikötő területét, hanem elkötelezte magát az ingatlan értékesítése mellett.

A dokumentum szerint a különböző helyrajzi számokon levő parti telkeket összevonja, majd ebből forgalomképessé tesz nyolcezer négyzetméternyi területet.

A lap szerint a nyilatkozatból kiderül, hogy ez magában foglalja majd a Tiborczék által a Balatoni Hajózási Zrt.-től megszerzett épületek – így például snackbár, fürdőház – területét, vagyis nagy valószínűséggel a kikötő földterületét veheti meg a miniszterelnök vejének érdekeltsége. Ugyanis a melléklet azt is tartalmazza, hogy a kikötőben lévő felépítmények elővásárlási joggal rendelkező tulajdonosa – ez a Tiborczékhoz tartozó Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. – részére értékesíti „az aktuális forgalmi értéken”.