Orbán kimondta: ő Európa fenegyereke

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

A magyar miniszterelnök a Weltwoche című svájci konzervatív hetilapnak adott meglehetősen baráti hangú interjút. Orbán Viktor szerint Merkelnek egyetlen szavába kerülne, és véget érne a menekültválság, de kitért a radikális baloldali összeesküvés-elméletre is.


Az interjú címe (Ein Wort von Merkel – 
und die Flut ist gestoppt) is pontosan ezt jelenti, ugyanis Orbán szerint Németország a kulcsa a probléma megoldásának. „Ha a németek holnap reggel azt mondanák: tele vagyunk, vége van, akkor az áradat azonnal elapadna. Ez ilyen egyszerű, egyetlen mondat Angela Merkel részéről.”


A miniszterelnök szerint a menekültválság destabilizálhatja az Európai Uniót, és nemcsak az érkező migránsok nagy száma miatt, hanem a demokráciába vetett hit megingása miatt is. Azt gondolja, hogy az európai elit csak felületesen, másodlagos jelentőségű ügyekről beszél, azonban olyan alapvető témákról, mint a szabadság, a kereszténység, a nemzet vagy a büszkeség, nem esik szó. Az európai nyilvánosság előtt ma elsősorban „liberális blabla zajlik szép, ám másodrangú témákról". Megjegyezte azt is, hogy aki az európai liberális főáramlattól eltérő véleményen van, azt megpróbálják elszigetelni.Elképzelhetetlen, hogy senki nem tudta előre, mi vár ránk

Orbán szerint a migránsválság mindenekelőtt nagyon kínos dolgot jelent Európa számára, mivel csak az Unióban 28 titkosszolgálat működik, melyek közül néhány, mint a brit vagy a francia, a világ legjobbjai közé tartozik. Ezenkívül vannak értelmiségei, kormányfői, szakérői az EU-nak, és ennek ellenére úgy tűnik, mintha azt hinnénk, hogy ez a válság derült égből szakadt ránk. Szerinte nehéz elképzelni, hogy senki sem tudta, mi van készülőben.


A masterplan és a szuperállam

A miniszterelnök kitért az összeesküvés-elméletre hajazó „masterplan”-ra, vagyis a „mestertervre” is, mert ő ugyan nem akar senkit hibáztatni, és pontosan ő sem tudja, hogy mi történik, de szerinte a menekültválság, és a közeledésének elhallgatása nem lehet véletlen.


Nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt bizonyosságként beszéljek erről, óhatatlanul felvetődik azonban az, hogy e mögött egyfajta „masterplan” rejlik.

Jövőbeli baloldali szavazókat importálnak Európába

Szerinte a masterplan kiötlőjének azonosításához előbb néhány baloldali tanulmányt kell azonosítani, amelyek az elmúlt években jelentek meg, és az Európai Unió jövőjével, a társadalommal és egy lehetséges európai szuperállammal foglalkoznak.


„Éppen újraolvasom ezeket a cikkeket, esszéket, és ennek során tűnik fel, hogy néhány szerző a nemzetállam egyre kisebb szerepét követelte. Szerintük az egyén és a nemzetek feletti szuperállam között egyre kevésbé van szükség a nemzetállamra, új típusú kapcsolatot szorgalmaznak. Az európai baloldal és a radikális amerikai demokraták kiötlöttek egy elméletet ezen új világ számára. Túl felszínes lenne azt mondani, hogy ez a migráció mögötti motívum; de biztosan összefügg a migrációs kérdéssel.”

Ezt azért gondolja így, mert szerinte a radikális baloldal a migrációt esélyként látja. „Valamennyi közvetett bizonyíték és tapasztalat arra mutat, hogy ezeknek a migránsoknak az elsöprő többsége a későbbiekben baloldali szavazó lesz, amint letelepedett. Jövőbeli baloldali választókat importálnak tehát Európába.”


A baloldali monopólium és a fenegyerek

Orbán szerint hiába egyezik több európai vezetőnek is a véleménye az övével, a nyilvánosság előtt ezt mégsem képviselik.


Ez nem a bátorság hiánya, nem képmutatás, nem intellektuális gyengeség. Ez egyszerűen azon múlik, hogy Európában a baloldal uralja az értelmezési monopóliumot. Ha az ember az értékekről szóló vitában küzd, erősen kell fedeznie a hátát. Nem sok politikus bír olyan erős választói támogatással, mint én. Nem tartozott fiatalkori kívánságaim közé, hogy egyszer Európa fenegyereke legyek. Ha azonban az európai polgári, kereszténydemokrata tábor jelenlegi állapotát nézem, akkor nekem kell vállalnom ezt a feladatot, amit más nem tud elvégezni.”


Kifejtette azt is, hogy nem ért egyet néhány vezetővel, akik szerint azért kell elfogadni a történteket, mert nem állnak rendelkezésre rendkívüli eszközök a kivételes kihívások megoldásához. Szerinte az embercsempészet egy formájáról van szó, ha az a kérdés, hogy a bevándorlókat hogyan lehetne biztonságos és humánus módon az unióba szállítani. Azt is mondta, hogy a jelenlegi válságban Magyarország volt az egyetlen, amely teljesítette a schengeni egyezmény által megszabott kötelezettségeit, azonban ezért támadások és bírálatok érték. Orbán Viktor szerint a keresztényi felelősségtudat nem abból áll, hogy a menekülteknek egy új európai életet kell kínálni, hanem amennyiben a saját országukban rendeződik a helyzet, lehetővé kell tenni visszatérésüket a régi életükhöz.


Van pozitív hatás is

Meglátása szerint a migrációs válság pozitív hatása, hogy szabadabban esik szó Európa identitásáról, a biztonság kérdését komolyabban veszik, valamint újra súlya lett a közös európai megoldás lehetőségének.
A miniszterelnök azt is kifejtette: Angela Merkel a legjelentősebb jobboldali politikus, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szociáldemokratákkal alakított közös kormányt, nélkülük nem lenne többsége, ezért komoly hatalmi játékról is szó van. Amennyiben meg akarjuk érteni, hogy a kancellár mit tesz, úgy a nagykoalíciót egészében kell figyelembe venni - mondta.

(A teljes interjút magyarul itt olvashatja el)