Orbán régen volt ennyire kemény

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Félretolandó ellentüntetők, életfogytiglani börtön mint túl enyhe büntetés – Orbán Viktor nem finomkodott pécsi villámturnéján. Közben a kormányfő iránti rajongás valamennyi kötelező kellékét felmutatta az a bő száz ember, aki őt várta, az ellentüntetők pedig ellentüntettek.


„Magántulajdon, magántulajdon!” – ezzel a nem túl hatásos érvvel próbálta megvédeni a többiektől egy középkorú nő azt a lepedőt, amelyen a kormányfőnek üzentek volna, hogy nem kérnek a Pécstől 18 kilométerre tervezett atomtemetőből. A pécsi Széchenyi téren, a városháza előtt összegyűlteket azonban ez a legkevésbé sem zavarta abban, hogy kitépjék a kezéből, néhány nyomdafestéket nem tűrő szidalom kíséretében.

Kisebb csetepaték máshol is kialakultak, de komolyabb összetűzések végül sehol sem történtek. Békén hagyták azt az ellentüntetőt is, aki egy sárgára festett, sugárzásveszélyt jelző matricákkal díszített fémhordót tartott a feje fölé, azt kiabálva, nem kell atomtemető. Igaz, ő egy ereje teljében lévő, középkorú férfi volt. Jelenléte még beszédesebbé tette a tényt, hogy Orbán Viktorra a jelek szerint már szinte csak a nyugdíjasok kíváncsiak ilyen alkalmakkor.

A kormányfő most is megtapasztalhatta, hogy a nevét skandálják, vagy túláradó érzelmeikről biztosítják az idős szavazók. Velük szemben a főként a DK és az Együtt színeiben megjelenő ellentüntetők inkább a fiatalabb korosztályból kerültek ki. Volt velük a transzparenseken kívül egy hosszú lánc is, annak mentén sorakoztak fel a pécsi városházával szemben.

A kormányfőt fuvarozó fekete furgon kilenc óra előtt futott be a térre. Orbánt hamar körbevette a tömeg, amit az ünnepelt rögtönzött beszéddel hálált meg. Ebben jobbára az ellentüntetőket és a „provokátorokat” szidta, mondván, saját rendezvényeik nincsenek, ezért jönnek másokét megzavarni, és egyébként is, úgy általában is szörnyen viselkednek, amit azonban nekik mint a többségnek nyugalommal és méltósággal kell tűrniük.

Azt is hozzátette a kormányfő, hogy a 2018-as választásokon majd „félre kell őket tolni”, de erre a hívei csak akkor lesznek képesek, ha egységesek maradnak.2018-ig azonban még rengeteg a tennivaló, főleg, hogy már nem lehet hátrafelé mutogatni, az újraválasztás után már minden történésért ők a felelősek, mondta a kormányfő, aki elismerte, hogy a második ciklus végül „nehezebb lett, mint az első”, pedig pont az ellenkezőjére készültek.

A rajongókat ez persze nem érdekelte, ők tökéletesnek látják a tavalyi választás óta eltelt időszakot is, az ellentüntetőknek pedig nyilván bármit mondhatott volna a kormányfő. Aki, ha már itt volt, természetesen sok szépet és jót ígért Páva Zsolt polgármesternek, M6-ost és M60-ast a horvát határig, iparipark-bővítést, új sportközpontot. Igaz, stadiont nem, pedig ezt is kértek tőle, de Orbán szerint meg kell várni, hogy az MLSZ mely NB I-es csapatok indulási kérelmét fogadja be a következő idényre májusban. Hogy mi az összefüggés a kettő között, azt nem tudni, főleg hogy a PMFC-nek nincsenek indulási gondjai, és a kiesés sem fenyegeti.

A kormányfőnek még arra is volt gondja, hogy mintegy mellesleg megpendítse a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét, túllépve azon, hogy az EU tagjaként Magyarország ennek eltörlését vállalta. A Fidesz az egyre radikálisabb, populista retorikával nyilvánvalóan a Jobbik vitorlájából próbálja kifogni a szelet, mint ahogy a menekültekkel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseivel is (nem ez az első eset, hogy Orbán szóba hozza a halálbüntetés kérdését, 1998 óta vissza-visszatér ez a téma a megszólalásaiban).

A sajtótájékoztatón Orbán ismét elmondta, hogy Habony Árpáddal csak teljesen informális a kapcsolata. Szóba került természetesen az atomtemető is, amelyről a kormányfő azt mondta, nem döntenek a helyiek megkérdezése nélkül. Orbán szerint már csak ezért is fölösleges tüntetni.

A miniszterelnök szerint helyénvaló, ha a rendőrség vagy a bíróság korlátozza a lakóhelye előtti demonstrációk megtartásának lehetőségét. Attól, hogy politikus, még lehet családi élete, ráadásul „nem egy kormányfői rezidenciában lakik, hanem egy magánházban, szomszédokkal körülvéve”, így ha állandóan a háza előtt tüntetnének, az másokat is zavarna.

Ennyi fért a programba, a kormányfő az oldalkijáraton hagyta el a városházát, az ellentüntetőktől jó távol, a rajongók viszont lelkesen integettek és kiabáltak, majd felhangzott a „Kossuth Lajos azt üzente”.

Legközelebb jöhet egy másik megyeszékhely, új ígéretekkel. A miniszterelnök ellátogat mind a 23 megyei jogú városba, ahol megállapodásokat köt a helyi vezetőkkel.