Orbán nyitja az Országgyűlést

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Ma indul az Országgyűlés őszi ülésszaka, a valódi izgalmakra azonban még várni kell.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédével ma 13 órakor indul az Országgyűlés őszi időszaka. Az első nap programja szerint döntenek a képviselők a korrupciós botrányba keveredett Mengyi Roland mentelmi jogának visszavonásáról, két képviselő leteszi esküjét és megválasztják az MNB monetáris tanácsának új tagját


Ennél már az időszak elején is jóval izgalmasabb eseményekre lehet számítani a Kossuth téren egyebek mellett ugyanis ősszel fogja tárgyalni a ház az új közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényt. A kritikus vélemények szerint a grémium felállításával lehetővé válik, hogy a kormány által kellemetlen ügyek speciális szabályozás alá sorolva olyan testület elé kerüljön, amely a kormányzópárt számára megfelelő és kedvező ítéleteket hoz. A kormány ez ellen természetesen tiltakozik.

Az ősszel előkészítik a földhivatali nyilvántartás elektronikussá tételét, emellett jelentősen módosul az adózás rendjének szabályozása is - az ígéretek szerint a jó adózók érdekében. Ezeknek a javaslatoknak egyelőre nincs még nyoma a rendszerben, de az új polgári perrendtartásról szóló törvény már az Országgyűlés előtt van.


Már ma döntenek Mengyi sorsáról