Orbán nemzeti hatáskörben szeretné tudni a halálbüntetés kérdését

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e. Az illegális bevándorlók helyzetéért az EU szabályait okolja.


Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban. A kormányfő az állami rádió reggeli műsorában azt mondta: „Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe". Ha az megtörtént - folytatta -, akkor „utána tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem". Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta:


én az élet pártján vagyok.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy szerinte az Európai Unió életszerűtlen szabályai nélkül Magyarország képes lenne megvédeni magát a – mint fogalmazott – „megélhetési bevándorlóktól”. Kijelentette: az illegális bevándorlást törvénysértésnek kell tekinteni, az ugyanis nem egy „bocsánatos bűn". A magyarországi tervekre vonatkozó brüsszeli reakciókat elismerésnek tekinti, nem pedig kritikának, Magyarország az egyetlen ország, amely nyíltan, világosan beszél erről a problémáról, és aki így tesz, azzal vitatkoznak – fűzte hozzá. Orbán Viktor közölte azt is, őrült ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint „valaki beengedi a menekülteket a saját országába”, majd utána „szétosztja” a többi tagállam között.