Orbán nem számol Simicskával a veszprémi időközin

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

Az elsőként kiszemelt jelölt, Ovádi Péter – még a hivatalos bejelentés előtt – személyes okokra hivatkozva visszalépett. A VS.hu értesülései a kormánypárt továbbra is abban gondolkodik, hogy helyi embert indít a kétharmados parlamenti többségről döntő választáson.


Mégsem Ovádi Pétert indítja a Fidesz Veszprémben az uniós biztossá választott Navracsics Tibor parlamenti mandátumért kiírt februári időközi választáson, a volt külügyminiszter titkára ugyanis visszalépett a jelöltségtől – tudta meg a VS.hu.

A párt országos elnökségének a helyi Fidesz-frakció 33 éves vezetőjét korábban maga a választókerületet irányító Navracsics ajánlotta, aki információink szerint Ovádi visszalépése után is úgy látja, hogy a pártnak egy helyi jelölt indításával van esélye a parlamenti mandátum – és vele a kétharmados kormánypárti többség – megtartására.

„Csak az lehet Veszprémben képviselő, én is azt a jelöltet támogatnám, aki ott él, ismeri az ott élőket, a problémáikat, hiszen a képviselőnek elsősorban a kerületet kell képviselnie, és csak másodsorban a pártját" – érvelt a politikus múlt héten az Inforádióban is.

Bár korábban volt olyan forgatókönyv, amely szerint ha a Fidesz elbukja Újpestet (elbukta), akkor egy nagyobb formátumú, országosan is ismert politikust indítanának Veszprémben, ez – úgy tudjuk – már lekerült a napirendről, és a párt elnöksége Navracsics érveit akceptálva kedden újra egy helyi politikus támogatásáról döntött.

Bár a név még nem szivárgott ki, az induló a legnagyobb eséllyel Mihalovics Péter, Navracsics korábbi közigazgatási minisztériumi kabinetfőnöke lehet, aki 2010 és 2014 között (megyei listáról) már tagja volt az Országgyűlésnek, miközben egyidejűleg önkormányzati képviselő is volt Veszprémben. A Fidelitas országos választmányát is vezető 31 éves Mihalovics jelenleg a fejlesztési tárcánál a BakonyBalaton-térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos.

Ovádi Péter információink szerint egyébként személyes okok miatt lépett vissza, döntését nem befolyásolta, hogy időközben Simicska Lajos nagyvállalkozó is meglebegtette az indulását.

A Közgép-tulajdonos esetleges indulása – amelyről a pártvezetés minden tagja a sajtóból értesült, és mindannyian viccnek gondolták – információink szerint szintén téma volt a keddi elnökségi ülésen. Egy a tanácskozás részleteit ismerő, magas rangú fideszes forrásunk szerint Orbán Viktor maga is utánajárt a híresztelésnek, és a pártvezetés tagjainak azt mondta, biztos benne, hogy Simicska nem lesz a körzetért indulók között.

Török Gábor politológus éppen Simicska esetleges indulásának híre miatt döntött úgy, hogy nem indul a kétharmadról döntő mandátumért.

Az MSZP ma hivatalosan is bejelentette, hogy a liberálisokhoz, a DK-hoz, az Együtthöz és a PM-hez hasonlóan szintén beállt a Polgári Platform civil jelöltje, Kész Zoltán mögé. Közben Bokros Lajos expénzügyminiszter, ex-EP-képviselő és volt főpolgármester-jelölt pártja, a MoMA is jelezte, hogy Készt támogatja.

A veszprémi indulók közül még az LMP-é ismert. Az ökopárt jelen állás szerint, akárcsak tavasszal, Gerstmár Ferencet indítja, hacsak nem talál olyan jelöltet, aki népszerűbb lehet a csalódott Fidesz-szavazók körében.