Orbánt nem érdeklik az üzleti ügyek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Több ellenzéki képviselő kérdését is a függöny mögött állva hallgatta végig a miniszterelnök. Ezt vetette oda Orbánnak az egyik jobbikos politikus, akinek a kérdését már megválaszolta a kormányfő. A fideszesek vagyonosodásáról faggatták Orbánt a parlamentben.


Több ellenzéki képviselő a Fideszhez közel álló vállalkozók vagyonosodásáról kérdezte hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktort. Bár a miniszterelnök több kérdésnél is Rogán Antalt jelölte ki maga helyett válaszadónak, néhányra személyesen válaszolt.

Volner János jobbikos képviselő azt kérdezte, miért a miniszterelnök környezetéhez tartozó emberek kapják a legjövedelmezőbb állami és önkormányzati szerződéseket. Ez a véletlen műve, vagy van benne valamilyen segítség? – kérdezte. Konkrétan megemlítette Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna nevét.

A miniszterelnök akkor lépett be az ülésterembe, amikor Volner szót kapott. A jobbikos politikus ezt ki is szúrta, azt vetette oda Orbánnak, hogy a korábbi kérdéseket miért a függöny mögött állva hallgatta végig. Majd hozzátette: örül, hogy legalább neki sikerült megszólítania a miniszterelnököt, ha már képviselőtársainak nem nem jött össze.

A miniszterelnök valószínűleg azokat az ellenzéki kérdéseket hagyta ki, amelyeket még nem kellett személyesen megválaszolnia. A parlamenti szabályok szerint három alkalommal küldhet maga helyett más válaszadót, negyedik alkalommal azonban már neki kell személyesen megválaszolnia kérdéseket.

Orbán a válaszában nem tért ki arra, hogy a függöny mögött volt-e, vagy sem, ehelyett arról beszélt: Volner nem mondott konkrét ügyeket, csak vádaskodik. „Nem foglalkozom üzleti ügyekkel, ezeket Önök hozzák ide, főként politikai okokból” – mondta. Szerinte a kormányon azt lehet számon kérni, hogy a magyar emberek érdekében felelős döntéseket hozzon, ezenkívül minden más általános felvetés pártpolitikailag motivált.

Orbán később vissza is szólt a Jobbiknak. Azt mondta, hogy a párt még kormányon sem volt, de már olyan súlyos pártfinanszírozási ügyekbe keveredtek, mint amilyen a Kovács Béla-ügy. „Már nyakig vannak az ügyekben, mi lenne, ha még kormányoznának is” – fogalmazott.

Pár perccel később Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy a múlt héten miért változtattak azon a törvényen, amely az állami vezetők hozzátartozóit kizárta volna a közbeszerzésekből. A politikus szerint a szigorú szabályokra azért lenne szükség, mert „olyan országban élünk, ahol Kisvárdán (Seszták Miklós választókörzete – a szerk.) még a Mikulás is Seszták embere”.

Orbán szerint az EU legszigorúbb közbeszerzési szabályozása van érvényben Magyarországon. „Betartható és életszerű”, mert az állami vezető csak azért a hozzátartozójáért tartozik felelősséggel, akivel egy háztartásban él. Szerinte a hozzátartozókat egységesen kizáró szabályozás nem volt sem betartható, sem életszerű. „Ha családtagom közbeszerzésen indul, akkor ezt tegye szóvá” – szólt vissza Schiffernek.

Harangozó Tamás és Gőgös Zoltán MSZP-s, valamint Vona Gábor, Magyar Zoltán, Mirkóczki Ádám jobbikos képviselők szintén kérdezték volna a miniszterelnököt. Orbán válaszadásra maga helyett a kabinetfőnökét, Rogán Antalt jelölte ki. Rogánt egyik kérdező sem fogadta el, valamennyien ragaszkodtak a miniszterelnök személyéhez. Orbánnak ezekre a kérdésekre a következő hetekben személyesen kell majd válaszolnia.