Orbán nekiment a magyar civileknek Tusványoson

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

„Külföldiek által fizetett politikai aktivisták” a magyar civilek a miniszterelnök szerint. Erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában.


A magyarországi civil világot is bírálta szombati tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a norvég alappal kapcsolatos ügy is felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében

„külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk”,
akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. Ezt világossá kell tenni a magyar állam újjászervezése során – hangsúlyozta a miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen. Hozzátette:
„ezért nagyon helyes, hogy fel is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik”.


Antal Tibor Tusnádfürdő polgármestere üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt és Tőkés László európai parlamenti képviselőt az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án Antal Tibor Tusnádfürdő polgármestere üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt és Tőkés László európai parlamenti képviselőt az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án

Munkaalapú állam jön, a demokrácia nem feltétlenül liberális

A 2008-as pénzügyi válság idején még nem volt világos, de ma már az, hogy új világrend köszöntött ránk Orbán szerint. Úgy véli, ma már meg lehet mondani, mitől versenyképes egy nemzet és mitől nem. Sokan szeretnék megérteni, hogy mitől sikeresek olyan, nem kifejezetten demokratikus államok, mint például Szingapúr, Kína, India, Törökország vagy Oroszoszág. Szerinte a demokrácia nem szükségképpen liberális. Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell szerinte, a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg a nemzeti érdekeket, az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az „adósrabszolgaságtól”. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.


Bármi megtörténhet

Az MKB Bank megvásárlásával a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya meghaladta az 50 százalékot – hívta fel a figyelmet szombati tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Az MKB-t egyébként soha nem kellett volna külföldieknek eladni – jegyezte meg a kormányfő. Kifejtette azt is, hogy olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet – ezt bizonyítja, hogy egy szomszédos államban lelőhetnek egy személyszállító repülőgépet, vagy az, hogy az amerikai elnök ellen pert lehet nyerni hatáskör-túllépés miatt.

„Mit gondolnak, meddig maradnék hatalmon, ha ilyet meg lehetne Magyarországon tenni, ha hatáskör túllépés miatt be lehetne minket perelni?”
– mondta. Szerinte bármi megtörténhet,
„még az is megtörténhet például, hogy ha bírósági eljárások végigfutnak, akkor magyarok több száz milliárd forint értékben visszakapnak olyan pénzeket a bankoktól, amiket nem szabadott volna tőlük elvenni”.
Az Unióval szembeni költségvetési vitákkal kapcsolatban elmondta: az EU-s pénzosztásban résztvevő hivatalnokok többszörösét kapták külföldről annak, mint egy magyar közalkalmazott. Szerinte most amiatt van vita, mert a pénzosztást végzők nem magyar állami alkalmazásban vannak – ez nem politikai kérdés, hanem a magyar állam újjászervezése zajlik, vélte Orbán.


Orbán Viktor miniszterelnök; Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án Orbán Viktor miniszterelnök; Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László európai parlamenti képviselő a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án

A provincializmus megöl

Orbán szerint a provincializmus a Nyugat másolása, amin túl kell lépni, ez ugyanis „megöl bennünket”. Határozottan ellenzi azt az európai politikát, amely elfogadja és támogatja a bevándorlást. El fog jönni az az idő, hogy kérdésessé válik a nemzetállamok etnikai alapja. Ezt akarjuk? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Kitért arra is: ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására. Az így elveszített forrásokat azonban a magyar gazdaság jelenleg teljes egészében nem tudja pótolni. Az itteni politika fontos része kell legyen, hogy meg kell tudni szerezni az Erdélyt illető költségvetési forrásokat azon intézmények fenntartására, amelyek állampolgári jogon járnak – mondta Orbán Viktor.