Orbán napirenden tartaná a halálbüntetés kérdését

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

A miniszterelnök Pécsen beszélt erről a kaposvári trafikoslány megölése kapcsán.


Sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit.

De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.


A kormányfő a kérdésben vélhetően nem kérte ki a kriminológusok véleményét, ugyanis a szakértők régóta azzal érvelnek, hogy a bűnözőket nem a várható büntetés súlyossága, hanem az elkerülhetetlensége befolyásolja abban, hogy elkövessék-e a bűncselekményt.

Orbán szavai nem ismeretlenek a Fideszben, Lázár János a tavaly áprilisi országgyűlési választások előtt egy fórumon arról beszélt, hogy sajnálja, hogy nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására, mert gyermekek és idősek sérelmére elkövetett emberölések esetében maga is ezt tartaná igazságosnak.


A miniszterelnököt ismét kérdezték arról is, milyen kapcsolatban áll Habony Árpáddal. Orbán Viktor azt mondta, Habony nem politikai tanácsadó, mert az egy jogi kategória, a tanácsadókat szerződéses viszony fűzi a kormányhoz, de Habonynak nincs ilyen szerződése. „Hogy ezen kívül egyébként kivel beszélgetek, az az én dolgom, hiszen a döntések felelőssége végül az enyém” – mondta Orbán, hozzátéve, a „politikai peep show” nagyin népszerű műfaj a „kávéházi kultúrán szocializálódott magyar politikusok körében”, ezért kíváncsiak ennyire ezekre a kérdésekre. A kormányfő azt is elmondta, a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs kérdőív kérdéseiben is ő mondta ki a végső szót, bár azokat előtte a kormány is megvitatta.

A paksi beruházás titkosításával kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, míg a Gyurcsány-korány idején a parlament nem dönthetett a Déli Áramlat ügyében (ezért nevezte ezt akkor hazaárulásnak), most a képviselők két törvényt is hoztak. A beruházás pedig Orbán szerint éppen annyira lesz nyilvános, minta jelenleg Finnországban épülő atomerőmű.

A miniszterelnök szerint hekyénvaló, ha a rendőrség, vagy a bíróság korlátozza a lakóhelye előtti demonstrációk megtartásának lehetőségét, mert attól, hogy politikus, még lehet családi élete, ráadásul „nem egy kormányfői rezidenciában lakik, hanem egy magán házban, szomszédokkal körülvéve”, így ha állandóan a háza előtt tüntetnének, az másokat is zavarna.


Orbán Viktort pécsi látogatásán sokan várták, támogatók és ellentüntetők is. Némi dulakodás is kialakult, a kormányfő pedig azt mondta, méltósággal el kell viselni a provokációt, de „erőt kell mutatni, és félre kell tolni” a provokátorokat.