Orbán most fogja vizsgáztatni embereit

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A parlament épületében tartják kedden reggel kilenctől azt a kormánykonferenciát, amelynek a témája a jó állam. A levezető elnök Orbán Viktor, a részvétel államtitkároknak is kötelező. Az esemény nem nyilvános.


Orbán Viktor vezetésével, kedden reggel kilenckor kezdődik a Parlamentben a kormányzás következő három évének főbb irányait felvázoló konferencia – mondta el a VS.hu-nak egy az esemény szervezésére rálátó forrás.

A rendezvényről még júniusban beszélt Lázár János egy kormányszóvivői tájékoztatón, akkor július 3-ára tervezték az eseményt, végül a nyár végére halasztották, mert július közepéig ülésezett az Országgyűlés. Lázár János korábban arról beszélt, az eseményen Orbán Viktor értékeli az elmúlt öt év kormányzását, és felvázolja a következő három év teendőit. Ezután Orbán szeptember 15-ig dönti el, milyen kormányzati személycseréket akar.


Zárt ajtók mögött

Az esemény nem lesz nyilvános, egyelőre az is kérdés, utólag bármilyen formában tájékoztatják-e a sajtót. A levezető elnök Orbán Viktor lesz, a vitaindítót pedig Cséfalvay Zoltán volt NGM-államtitkár, Magyarország OECD-nagykövete tartja. Merthogy a konferencia apropóját a világ legfejlettebb országait tömörítő szervezetének márciusban megjelent magyar országjelentése adja, a kormány most arra alapozva szeretné vázolni a stratégiai irányokat.


Orbán Viktor megadja az új irányt


Az OECD Magyarországgal kapcsolatban – mint mi is ismertettük – több kritikát is megfogalmazott. Az OECD szerint még mindig alacsony a magyar nyugdíjkorhatár, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát kockáztatja. Különösen rosszul teljesít a magyar iskolarendszer a társadalmi különbségek csökkentésében. Ráadásul a magyar munkavállalók nagy része olyan képzettséggel rendelkezik, ami nagyban csökkenti munkaerőpiaci-mobilitásukat.

Az OECD szerint rossz, hogy válság idején csökkentette a kormány a segélyezésre fordítható pénzforrásokat. A kormány belenyúl a gazdasági folyamatokba, és akadályozza a piaci versenyt számos szektorban, az állam működése nem elég átlátható, ami korrupciós kockázatokat hordoz - írták.

A minisztériumoknak az OECD megállapításai alapján elvileg június 30-ig kellett saját beszámolójukat összeállítani arról, hogyan akarnak a kritikus területeken javítani. A keddi konferencián ezeket is meghallgatják majd a résztvevők. Cséfalvay Zoltán előadása után felszólal Pálinkás József korábbi MTA-elnök, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács tagja és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is, de úgy tudjuk, a miniszterek közül is többen mondanak majd beszédet.

Lesz vita is, legalábbis információink szerint van olyan kormánytag, aki készül kritikus megjegyzésekkel, de forrásunk túl parázs hangulatra nem számít, mint megjegyezte: „a legtöbben úgyis az államtitkárok lesznek, akiknek egyébként minden minisztériumból kötelező a részvétel, de ők úgysem mernek majd kritizálni”.

Megkerestük a rendezvénnyel kapcsolatban a Kormányzati Információs Központot is, de csak annyit válaszoltak, hogy „a sajtónyilvános kormányzati eseményekről a Kormányszóvivői Iroda, a Miniszterelnök programjai esetében pedig a Miniszterelnöki Sajtóiroda – kellő időben tájékoztatja majd a szerkesztőségeket".