Orbán megszólalt gyermekéhezésügyben

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Azt mondta, Európában példátlan, amit a kormány tett ebben az ügyben. 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenes ellátást kapó gyermekek száma. Azért biztosan van még teendő – tette hozzá.


Azonnali kérdésként olvasta a kormány, illetve a KDNP fejére Dúró Dóra jobbikos képviselő a parlament hétfői ülésén, hogy nem álltak a civilektől induló Nemzeti Minimum program mögé, amelyet az ellenzék egységesen támogatott. Erre válaszolt Orbán Viktor kormányfő.

A miniszterelnök azt mondta, a „nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van”. Arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben ebben a kérdésben „a legtöbbet messze a KDNP-Fidesz lépte". Ekkor közbekiabálások érkeztek az ellenzéki padsorok közül, mire Orbán úgy folytatta: „a szerénység egyik lehetséges formája, hogy a tényekhez ragaszkodunk”.

Orbán azt mondta, 2010-ben nem volt példátlan a gyermekéhezés, akkor a kormány azt a célt tűzte ki, hogy az ellátási biztonságot kapja meg minden gyerek.

2010-ben 28 milliárdot fordítottunk erre, 2015-ben pedig a kormány 72 milliárdot fordít erre a célra – mondta. Hozzátette: ha a gyermekek felől közelítjük meg, akkor 2015-ig 92 ezer gyerek kapott ingyenes ellátást, idén szeptember 1-jétől pedig 318 ezer.

Dúró Dóra erre azt mondta, nem csak azt kell vizsgálni, mennyit fordít a kormány erre, azt is kell, milyen eredménye van ennek. Ötvenezer gyerek tartósan éhezik, majdnem minden második családban előfordul, hogy nem tudnak megfelelő élelmiszert vásárolni – sorolta a jobbikos képviselő.

Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta, „amit most meg tudtunk tenni, olyat még senki nem csinált Magyarországon, de talán egész Európában sem”. Mint mondta, 2015 szeptemberétől 3 éves kortól kötelező az óvoda. „Elrendeltük, hogy minden rászoruló gyermek, talán minden gyermek ingyen étkezzen” – mondta a kormányfő, majd kijavította magát, mondván, kollégáitól gyors segítséget kapott. A gyerekek 90 százaléka kap ingyen ételt az óvodákban – folytatta. „Egyedülálló, hogy 3 éves korától az állam pénzén naponta négyszer enni kap egy gyermek. Biztosan van még teendő, de emeljük ki ennek a helyzetnek az egyediségét” – zárta viszontválaszát Orbán Viktor.