Orbán máris visszakozik az orosz szankciókból

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Nyugat által szorgalmazott Oroszországgal szembeni szankciók politikája "többet árt nekünk, mint az oroszoknak". "Lábon lőttük magunkat" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádióban adott péntek reggeli interjúban.


Szerinte az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel, ezért keresi a partnereket ahhoz, hogy változtasson az Európai Unió ezen politikáján. Szerinte egy olyan konferenciára lenne szükség, amelyen az unió és Oroszország megtárgyalja együttműködése jövőjét, távlati terveit, amelyek között fontos kérdést jelent Ukrajna is. Hozzátette: nemcsak a most veszteséget elszenvedő termelőket kell kompenzálni az unióban, hanem az egész szankciós politikát kell átgondolni. Egy exportra épülő gazdaság számára a gazdasági szankció mindig ellentétes a nemzeti érdekkel – nyomatékosította.


A kormány már beárazta a szankciókat

Navracsics Tibor külügyminiszter szerint csak a magyar mezőgazdaságnak évi 25 milliárd forint veszteséget okoznak az Oroszország elleni szankciók. Vagyis ez nem az orosz válaszembargó következménye, hanem csak az Európai Unió által bevezett szankciók harmadik lépcsőjének a hatása lesz. Az orosz válaszembargó hatásait ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem tartja túl nagynak.


Az EU és az USA ugyanakkor még tovább szorítana

Gazdasági szankcókat először az EU vezetett be Oroszország ellen augusztus 1-től, majd erre válaszul jelentették be az oroszok az élelmiszer-embargót. Ennek részleteiről itt olvashat. A hétvégén ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök arról beszélték, hogy ha Oroszország humanitárius segítségnyújtás látszatával beavatkozna Ukrajnában, akkor további szankciókat foganatosítanak. Márpedig Oroszország pont ezt teszi, hiszen az orosz segélyt szállító konvoj már útban van, sőt csütörtökön kora délután már el is érte a határt.