Orbán lehetetlent vár Vidától? Nem lesz egyszerű parancsra perelni

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség

-

Goodfriend itthon nem perelhető. Amerikában még próbálkozhat Vida, Zamecsnik Péter ügyvédnek van ötlete, hogy mivel. Valamit lépnie kell, mert a miniszterelnök ezt várja el. Az biztos, hogy nem Futó Barnabás ügyvéd jár majd el az ügyben, mert már nem képviseli Vida Ildikót.


Leegyszerűsödni látszik a helyzet, mert az amerikaiak a minap egyértelmű nyilatkozatot tettek, azt mondták, az adóhivatal elnöke korrupciós bűncselekményt követett el

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli műsorában.

Az ideiglenes amerikai ügyvivő, André Goodfriend a Heti Válasznak nyilatkozott, ahol konkrétan nem mondta ki, hogy Vida Ildikó korrupciót követett el, csak sejtette azt. Goodfriend szavai miatt Vida nyílt levélben tiltakozott. Szerinte ugyanis azzal a mondattal, hogy „úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt”, Goodfriend egyértelműen rá utalt. Közölte, magyarázatot vár.

A miniszterelnök ennél kicsit többet. Szerinte azonnal jogi útra kell terelni a vitát. Erről beszélt is Vida Ildikóval.


Élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásból az egész ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe került át. Rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben.

Hiába hangzik jól, nem egyszerű a helyzet

Mindegy, hogy az amerikai ideiglenes ügyvivő nyilatkozata egyébként és általában elég-e egy per megindításához, mert nem lehet beperelni – mondta a VS.hu-nak Valki László nemzetközi jogász.

A diplomáciai kapcsolatokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény ugyanis mentesíti a diplomatákat a fogadó állam büntetőhatósága alól. Polgári pert is csak olyan ügyben lehet indítani ellenük, amelyben magánszemélyként érintettek – például egy magántulajdonban álló ingatlan vagy egy hagyatéki ügy miatt.

Ezért sem rágalmazás, sem jó hírnév megsértése miatt nem lehet itthon bíróság elé állítani André Goodfriendet. A feljelentést az ügyészség elutasítja.

Azért ilyen a rendszer, hogy a fogadó ország ne tudja megzavarni, befolyásolni a diplomáciai képviseletek tevékenységét, a diplomata nyugodtan tudjon dolgozni – mondta Valki László. Súlyos esetben, például kémkedés miatt azért nemkívánatos személlyé lehet valakit nyilvánítani.

Ha viszont a diplomata valóban rágalmazott volna, azért csak az amerikai kormány járhatna el vele szemben. Diplomáciai mentességéről Goodfriend nem mondhat le, azt is csak a kormánya teheti meg a nevében.


Vida egyszer már nem perelt

Miután váratlanul összefutott az ügyvivővel a nagykövetség előtt, a Szabadság téren, akkor a NAV-elnököt kísérő Futó Barnabás ügyvéd azt mondta, semmilyen konkrétumot nem hallottak Goodfriendtől arról, miért tiltották ki Vidát. Állítólag az sem derült ki, Vida összefüggésbe hozható-e bármilyen korrupciós üggyel. Az egészet alaptalan rágalmazásnak tartotta.

André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt vagy az amerikai kormányt biztosan nem akarják beperelni, mert semmilyen jogi lehetőséget nem látnak arra, hogy kikényszerítsék a Vida Ildikó kitiltását megalapozó dokumentumok átadását – mondta akkor Futó.

A miniszterelnök nyilatkozata után visszahívtuk Futó Barnabást, de azt mondta, már nem képviseli Vidát, az ügyről nem nyilatkozik.

Zamecsnik Péter ügyvéd máshogy látja a helyzetet: szerinte van mód tiszta vizet önteni a pohárba, ha Vida vízumot kér. Ha arra hivatkozva utasítják vissza, hogy korrupt, a határozatot Vida megtámadhatja. Igaz, ehhez Amerikában kell perelnie a megfelelő hatóságot jó hírnév sérelmére hivatkozva. Ilyenkor két lehetőség van: a hatóság az ottani közigazgatási bíróság asztalára teszi a bizonyítékot, vagy nem tesz le semmit. Utóbbi esetben viszont a sértett kártérítést kér és kap is, mert a becsületébe gázoltak – vázolja a szerinte lehetséges forgatókönyvet Zamecsnik.


Nem derült ki, hogyan oldanák meg a problémát

Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét a kérdéssel, hogy Orbán Viktor milyen jogi lehetőséget lát André Goodfriend beperlésére, tekintettel arra, hogy az 1961-es bécsi egyezmény alapján a diplomatát itthon nem lehet bíróság elé állítani. Ezt a választ kaptuk:


A miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott interjúban egyértelműen közölte álláspontját, ami egyben feladat és elvárás is a NAV elnöke felé: pert kell indítani rágalmazás, jó hírnévhez való jog megsértése miatt. Magyarország jogállam, a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget a fellépésre annak érdekében, hogy az ügy most már tiszta, világos jogi mederbe kerüljön.

Hiába kérdeztünk vissza, hogy milyen lehetőségeket lát Orbán Viktor a perre, nem jött újbóli válasz. A NAV-ot is megkerestük, hogy milyen eljárásban gondolkodnak, egyelőre nem kaptunk választ.